«Юридична Газета» №46-47 (388-389) від 19 листопада 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Докази для судового розгляду справи про порушення прав людини в Інтернеті

    У судовому порядку вирішуються найчастіше три категорії справ, доказами у яких є матеріали з мережі Інтернет.

  • Ринок земель сільськогосподарського призначення в Україні

    Проведення земельної та аграрної реформ в Україні зумовили формування ринку земель, що супроводжувався та супроводжується донині змінами до земельного та аграрного законодавства.

  • Правове регулювання ринку насіння в Україні

    Не секрет, що за останні 7 років в Україні спостерігається стрімкий розвиток аграрного бізнесу. Виробництво та експорт в аграрній сфері економіки зростають гігантськими темпами. Тільки за минулий рік приплив капітальних інвестицій у цій галузі збільшився на 5,3% порівняно з 2011 роком. Чимала частка цих інвестиції припадає на іноземний капітал.

  • Оренда сільськогосподарських земель

    В Україні історично неабияка увага з боку бізнес­структур приділяється сільськогосподарському виробництву. Звісно, основним засобом для ведення сільського господарства є земля.

  • Оренда землі

    На початку цього року в Україні впроваджено нову титульну систему реєстрації речових прав на нерухоме майно, яка пов’язує виникнення права із реєстрацією власне самого права, на відміну від існуючої раніше актової системи, що розглядала реєстрацію правочину, на підставі якого відповідне право виникало, як передумову його чинності.

  • Земельні новації для аграріїв

    Міжнародні організації прогнозують збільшення попиту на продукти харчування і підвищення цін на них у межах 10–40% в найближчі 10 років. Про це йдеться у звіті Організації з продовольства і сільського господарства ООН (FAO) і Організації з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Зростання цін в основному стосуватиметься країн, що розвиваються, де сім’ї витрачають на харчування близько 60% доходів.

  • Cільськогосподарські товаровиробники

    Аграрний сектор є однією з основних бюджетоутворюючих та експортних галузей в Україні, але, незважаючи на це, аграрний бізнес супроводжує значна кількість ризиків.

  • Стратити, не можна помилувати

    За словами Голови Антимонопольного комітету України Василя Цушка, одним з пріоритетів діяльності АМКУ в 2013 році стане моніторинг ринку послуг у сфері оренди земель сільськогосподарського призначення (за інформацією Укрінформу).

  • Засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин

    Засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин відбулося 5 листопада цього року. Під час заходу було обговорено низку законопроектів, що були винесені на порядок денний.

  • Ретроспективна знижка

    Цією статтею висловлюємо декілька міркувань щодо податкових аспектів надання знижок при розрахунках.

  • Податкові спори

    Податкові перевірки платників податків, незалежно від виду (камеральна, документальна невиїзна, документальна виїзна тощо) зазвичай призводять до нарахувань податкових зобов’язань, а також до нарахувань значних штрафних санкцій.

  • Застосування концепції бенефіціарного власника: розвиток судової практики в Україні

    Українська судова практика з питання застосування концепції бенефіціарного власника залишається нечисленною і стосується в основному виплат роялті за субліцензійними договорами. Такий предмет спорів пояснюється існуванням листа Державної податкової адміністрації України від 18 березня 2011 року № 7505/7/22­5017.

  • Дивіденди. Уникнення подвійного оподаткування

    Платникам податків варто враховувати норми міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності при оподаткуванні дивідендів.

  • Нова дія депозитарної системи України

    Запровадження нововведень у депозитарній системі України минулого року можна назвати революційним. Так, реакція на роботу Закону України «Про депозитарну систему України» була вкрай неоднозначною. Тож для обговорення питань, що виникли у зв’язку з нововведеннями та першою практикою реалізації норм Закону, 24 жовтня ц. р. зібралися експерти фондового ринку.

  • Судовий збір: перезавантаження

    23 жовтня 2013 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» № 590­VII від 19.09.2013 року, яким розширене коло платників та збільшені розміри ставок судового збору.

  • Євроінтеграція України

    Тема здобутків і втрат України на шляху її європейського вибору створює політичну напругу в країні не перший рік. Здається, не спекулював на цьому тільки лінивий: політики, громадські організації, ЗМІ.

  • Відеореєстратор як засіб отримання доказів

    Дедалі частіше спостерігаю ситуацію, коли власники автомобілів встановлюють відеореєстратори. Ці пристрої надають можливість фіксувати спірні ситуації на автошляхах і в подальшому використовувати запис як доказ.

  • Шляхи реалізації професійного самоврядування в Україні

    Хоч створення в Україні професійного нотаріального самоврядування передбачене статтею 16 чинного Закону України «Про нотаріат», занадто загальний та не зовсім конкретний зміст зазначеної статті свідчить про те, що нотаріальній спільноті не вдалося переконати Кабінет Міністрів і народних депутатів у необхідності впровадження всіх цілей і завдань.

  • 5-­та Конференція «Злиття та поглинання в Росії та СНД»

    31 жовтня 2013 у готелі Ritz Carlton (Москва, Росія) відбулася 5­та Конференція «Злиття та поглинання в Росії та СНД», організована Міжнародною Асоціацією Адвокатських Утворень (IBA).

Інтерв'ю