«Юридична Газета» №44 (386) від 29 жовтня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Визначення монопольного (домінуючого) становища на ринку

    Станом на сьогодні в Україні доволі актуальними залишаються багато питань у сфері антимонопольного законодавства або законодавства про захист економічної конкуренції. Деякі з них, звичайно, надзвичайно гостро постають на шляху розвитку українського підприємництва, особливо великого та середнього його сегментів.

  • Відповідний та задіяний ринки

    Протягом 2007–2012 років Україна провела 21 раунд переговорів щодо підготовки Угоди про асоціацію з ЄС. Важливою складовою нової Угоди є створення всебічної та поглибленої зони вільної торгівлі.

  • Антимонопольне регулювання у сфері державних закупівель

    Частиною 3 статті 8 Закону України «Про здійснення державних закупівель» № 2289­VI від 1 червня 2010 року передбачено, що Антимонопольний комітет України як орган оскарження з метою неупередженого та ефективного захисту прав і законних інтересів осіб, пов’язаних із участю у процедурах державної закупівлі, створює постійно діючу адміністративну колегію з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель.

  • Антиконкурентні узгоджені дії, які стосуються спотворення результатів торгів

    Відповідно до звіту Антимонопольного комітету України за 2012 рік, затвердженого розпорядженням Антимонопольного комітету України від 12.03.2013 № 175­р, протягом минулого року на порушників законодавства про захист економічної конкуренції було накладено штрафи в загальному розмірі понад 814,7 млн грн, що більше ніж у вісімнадцять разів перевищує показник 2011 року.

  • Роль експертизи при розгляді Антимонопольним комітетом України справ про недобросовісну конкуренцію

    Сьогодні недобросовісна конкуренція є одним з найпоширеніших порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

  • Регулювання концентрацій в Україні

    На сьогодні питання отримання дозволу Антимонопольного комітету України на концентрацію є важливим елементом будь­якої угоди зі злиття та поглинання. Учасники угоди в цілому обізнані із необхідністю отримання дозволу та враховують це під час структурування і планування угоди в цілому.

  • Недобросовісна реклама в Інтернеті

    Завдяки активній діяльності Антимонопольного комітету України за останні декілька років маркетингові відділи всіх більш­менш великих компаній перед запуском будь­якої реклами стали перевіряти її не лише на відповідність законодавству про рекламу, а й на наявність інформації, що може ввести в оману споживачів.

  • Національне законодавство у сфері захисту економічної конкуренції

    Під час здійснення транзакцій з придбання­продажу бізнесу в Україні завжди постає питання щодо отримання попереднього дозволу на концентрацію Антимонопольного комітету України.

  • Право на податкову пільгу для книжки, журналу

    Не секрет, що прийняття Податкового кодексу України спричинило появу великої кількості колізій, невизначеності та суперечок між платниками податків та податковими органами в різних сферах господарської діяльності.

  • Стягнення заборгованості за житлово­комунальні послуги

    Закон України «Про житлово­комунальні послуги» визначає основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово­комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов’язки.

  • «Фіктивні» емітенти цінних паперів: боротьба з вітряками

    Приводом для написання цього матеріалу стала стаття Члена громадських рад при Міністерстві доходів і зборів України та Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку О. Гарагонича «Фіктивні емітенти цінних паперів на фондовому ринку» («Юридична газета», 24.09.2013 р., № 39, с. 44–45).

  • УЕФА выше закона

    CAS – спортивный арбитражный суд Лозанны «окончательно» отказал футбольному клубу «Металлист» (Харьков), в праве на участие в турнире Лиги чемпионов УЕФА в сезоне 2013/2014. При этом харьковчане в данной ситуации оказались не только в европейском футбольном, но и в правовом вакууме.

  • Державні закупівлі: останні тенденції та способи оскарження

    Асоціація протидії недобросовісній конкуренції спільно з адвокатським об’єднанням Arzinger і Американсько­українською діловою радою (USUBC) провели круглий стіл «Державні закупівлі: останні тенденції і способи оскарження».

  • До гендерного питання в юридичній професії

    У минулому номері «Юридичної газети» ми навели результати опитування, проведеного британським фахівцем з добору персоналу Лоуренсом Сімонсом, згідно з яким жінки­юристи заробляють лише 68% від загальної винагороди чоловіків­юристів, а премії в жінок­юристів удвічі менші.

  • Перевірка Держгірпромнагляду: на що звертати увагу працівникам підприємств з високим рівнем ризиків

    Питання перевірок постає рано чи пізно перед кожним підприємцем. Справа це не вельми приємна, але іноді потрібна.

  • Поліграфологічна експертиза

    Запросивши детектива, поліграфолога Сергія Казмірука на інтерв’ю до офісу «Юридичної газети», наш колектив навіть не здогадувався, що він прихопить із собою поліграф (так званий детектор брехні).

  • Клінічні випробування в Україні

    21 жовтня 2013 року в Києві відбувся семінар, присвячений темі «Клінічні випробування в Україні: оформлення договорів і формування бюджету», організований Адвокатським об’єднанням Arzinger і Європейською Бізнес Асоціацією.

  • «Нужен ли вам юридический маркетинг?»

    Юридическая и не очень пресса, Интернет, соцсети, да и просто кухонные разговоры юристов сегодня то и дело крутятся вокруг обсуждения юридического маркетинга. Я неоднократно участвовал в дискуссиях на самых разных площадках и каждый раз удивлялся тому, сколь разные вещи понимают под термином «юридический маркетинг» реальные или виртуальные собеседники.

Інтерв'ю

  • Податковій службі вдається продавити свою позицію в дуже багатьох випадках

    Податкова політика – чи не основний показник діяльності бізнесу в тій чи іншій країні. Орієнтуючись на цей показник, багато компаній обирали свою сферу поширення, юрисдикції для ведення бізнесу чи його структурування, – усе це впливає на загальний показник ефективності та доцільності роботи тієї чи іншої діяльності.