«Юридична Газета» №42 (384) від 15 жовтня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Тенденції українського судочинства: проблемні аспекти

    З метою обміну досвідом між фахівцями судового процесу, обговорення нагальних проблем, що виникають у роботі правників під час здійснення своєї діяльності днями у столиці відбувся II Судовий форум. Цей захід насамперед розрахований на юристів, робота яких пов’язана зі щоденним захистом інтересів клієнтів у суді. Як показав досвід минулорічного І Судового форуму, цей захід є вкрай актуальним для України, з огляду на реформу процесуального законодавства та судову реформу. Чи не вперше вдалося зібрати під одним дахом таку велику кількість суддів та юристів одночасно.

  • Апеляційний суд міста Києва як дзеркало деградації української судової системи

    Унаслідок низки резонансних справ Апеляційний суд міста Києва знаходиться у центрі уваги громадськості. Разом із тим було б цікаво подивитися, як цей суд розглядає «звичайні» справи, які не стали надбанням гласності.

  • Cyprus Haircut

    Якщо зараз і є тема з міжнародних фінансів, яка цікава не лише самим фінансистам, а й значно ширшому загалу, то це, звичайно, перспективи отримання коштів із рахунків, що заморожені в банках Кіпру. Не секрет, що поряд з європейськими та російськими колегами, від банківського колапсу на острові постраждали і українські підприємці, які або зберігали гроші на Кіпрі, або використовували офшорні фірми в цій державі. Яким чином вони можуть захистити свої права? Після невеликого екскурсу в історію кризи на Кіпрі я запропоную можливі рішення.

  • Виділ земельної ділянки в нових нормативних умовах

    Виділ земельної ділянки – необхідний крок у певних ситуаціях, проте питання в тому, наскільки швидко провести всі процедури для виведення земельної ділянки з іншої дозволяє нинішнє оновлене законодавство.

  • Угода про асоціацію Україна – ЄС

    Співпраця між Україною та Європейським Союзом має тривалу історію. До цього часу діє Угода про партнерство та співробітництво між Європейськими співтовариствами і Україною, що була підписана у Люксембурзі у 1994 році, і набрала чинності 01.03.1998.

  • Проблеми застосування положень Брюссельської конвенції 1952 року

    Минуло вже більше року відтоді, як Україна приєдналася до Міжнародної конвенції з уніфікації деяких правил щодо накладення арешту на морські суда, яка була прийнята 10 травня 1952 року в Брюсселі на Дев’ятій дипломатичній конференції з морського права та стала відома у всьому світі як Брюссельска конвенція про арешт суден. Нагадаю, що Україна приєдналася до Брюссельської конвенції згідно із Законом № 3702­VI від 7 вересня 2011 року і почала застосовувати положення Конвенції із 16 травня 2012 року. І хоча півтора року, що минули, звичайно, не показник її ефективності, автор пропонує порозмірковувати над значенням конвенції на прикладі конкретних ухвал суду, що стосуються питання арешту.

  • Относительная влажность

    В июне 2013 года Международная группа клубов P&I распространила информацию о том, что железорудный концентрат, передаваемый к погрузке в порту Южный, содержит влагу в объеме, превышающем транспортабельный предел влажности, установленный Международным Кодексом морской перевозки навалочных грузов. В информационных письмах, распространенных указанной организацией, говорилось, что результаты независимых экспертиз показали, что транспортабельный предел влажности, указанный в декларациях о грузе, предъявляемых в порту Южный, был занижен.

  • Добрі звички мають більше значення, ніж добрі закони

    Загальновідомо, що на міжнародну торгівлю товарами і їх доступ на ринки впливають не лише митні тарифи, інші мита і платежі, а й нетарифні бар’єри в торгівлі. Основним видом нетарифних бар’єрів у торгівлі, безперечно, є кількісні обмеження, застосування яких в Світовій Організації Торгівлі за загальним правилом заборонено,оскільки вони фактично призводять до заборони торгівлі певними товарами.

  • Держекоінспекція та судновласники: «запекле» протистояння у портах України

    Міжнародний характер використання Світового океану визначає необхідність як розмежування, так і оптимального сполучення заходів для запобігання забрудненню морського середовища, що повинні бути прийняті на національному і міжнародному рівнях.

  • Правове регулювання ЗЕД

    Розглядаючи питання щодо правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності (далі – ЗЕД), необхідно насамперед звернутися до Конституції України.

  • Застосування акредитивної форми розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами

    У зв’язку з розвитком міжнародних економічних зв’язків України спостерігається і розширення співпраці вітчизняних підприємств із іноземними компаніями. Ключовим моментом у здійсненні міжнародних відносин є міжнародні розрахунки між сторонами. Одним із найпопулярніших способів розрахунку, який забезпечує максимальний захист інтересів сторін зовнішньоекономічних контрактів, є документарний акредитив.

  • Зовнішня торгівля України та діюча регуляторна і законодавча база

    Одним з найактуальніших питань упродовж останніх місяців є саміт у Вільнюсі та можливе підписання Угоди про асоціацію з ЄС і вступ України до зони вільної торгівлі. У зв’язку з цим активізувалась діяльність на ринках контролю за якістю та походженням товарів, розпочалася так звана торговельна війна з Росією, а Європейського Союзу не забарився з відповідною реакцією.

  • Притягнення до відповідальності за помилку у визначені коду товару

    З 1 червня 2012 року почав діяти новий Митний кодекс України, прийнятий Верховною Радою в березні того ж року. Експерти тоді одностайно стверджували, що новий Митний кодекс України є дуже прогресивним, а його положення відповідають міжнародним стандартам. Проте, як показала практика, усі позитивні законодавчі ініціативи можна знищити в процесі їх реалізації. Отже, й зазначений Кодекс у цьому плані не є винятком. Не буду аналізувати всі зміни, які відбулися в митному законодавстві, а коротко зупинюся на проблемних питаннях, що стосуються притягнення до адміністративної відповідальності за порушення митних правил у випадку зміни коду товару згідно з УКТ ЗЕД.

  • Альтернативна енергетика ­2013

    Альтернативна енергетика останні роки розвивається в Україні набагато інтенсивніше, ніж традиційна, що цілком відповідає загальним світовим тенденціям. Станом на кінець 2012 року загальна встановлена потужність сонячних електростанцій в Україні становила 317,8 МВт (на 130,3 МВт більше порівнянно з 2011 роком), а вітрових електростанцій – 262,8 МВт (на 141,5 МВт більше порівняно з 2011 роком).

  • Реформа системи гарантування вкладів рік потому: результати для держави, вкладників та фінустанов

    Вклади у валюті мають і надалі гарантуватися Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Таку думку висловив заступник глави Національного банку України, глава адміністративної ради Фонду Олексій Ткаченко на засіданні круглого столу на тему: «Реформа системи гарантування вкладів рік потому: результати для держави, вкладників та фінустанов», що відбувся на початку жовтня у прес­центрі Українського національного інформаційного агентства УКРІНФОРМ.

  • Всеукраїнський форум «Податки та захист бізнесу»

    Значущим фактором, який повсякчас супроводжує бізнес, є його оподаткування та державна політика в сфері загальнообов’язкових платежів і зборів.

  • Банківське кредитування: стримуючі фактори

    Сьогодні одним з факторів, які стримують збільшення обсягів банківського кредитування, є проблеми з виконанням договорів поруки та зі стягненням кредитної заборгованості при спадкуванні. Такої думки дійшли експерти, аналізуючи фактори (здебільшого ті, що не залежать від дій банків), які впливають на стримування кредитування.

  • Корпоративне управління

    Нещодавно в Києві відбулася щорічна конференція з корпоративного управління, учасники якої обговорювали погляд інвестора на бізнес­події в Україні. Зокрема, відомий експерт з питань корпоративного управління в Європі і Середній Азії Владислава Рябота приділила цьому питанню значну увагу.

Інтерв'ю

  • Потреба в практиці кримінального права на ринку буде лише зростати

    Україна продовжує залишатися однією з тих країн – членів Ради Європи, проти яких спрямовується найбільше звернень заявників до Європейського суду з прав людини. Уже не перший рік ми стабільно входимо до п’ятірки таких держав із 47 країн – членів Ради Європи. І значна частина цих звернень стосується саме порушень, які допускаються під час розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень. Найтиповішими все ще залишаються звернення щодо порушень заборони жорстокого поводження, права на свободу і особисту недоторканність, права на справедливий суд, на повагу до приватного життя, а також щодо неефективного розслідування органами влади вбивств і катувань, вчинених стосовно осіб, які перебували під контролем держави.

  • Переведення хоча б 0,1% готівкового обігу в безготівковий сприятиме розширенню кредитування і зниженню процентних ставок

    Відповідно до Постанови НБУ «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» з 01.09.2013 р., якщо сума договору купівлі­продажу між фізичними особами перевищує 150 тис. грн, нотаріуси здійснюють її посвідчення лише у разі проведення сторонами розрахунків у безготівковій формі. З чим пов’язані такі обмеження, знає Координатор Комітету Національної асоціації банків України з питань банківської інфраструктури та платіжних систем Володимир Єременко.