«Юридична Газета» №41 (383) від 08 жовтня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Практичні нюанси здійснення адвокатської діяльності за новим Законом

    Останнім часом питань та інновацій щодо оподаткування діяльності адвокатів побільшало. Зрозуміло: усі чекали на реформу адвокатури – і дочекалися, тепер потрібно привести практику у відповідність до чинного законодавства, налагодити й відшліфувати процес здійснення адвокатської діяльності.

  • Кваліфіковані інвестори в цінні папери: чи бути новому типу інвесторів в Україні?

    Фондовий ринок – непростий механізм, який постійно потребує змін. Черговим удосконаленням став проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кваліфікованих інвесторів в цінні папери». Розробником цього документа є регулятор фондового ринку – Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

  • Держава і приватні партнери

    На сьогодні в Україні склалася ситуація, коли деякі сфери господарювання знаходяться в занедбаному стані і потребують значних фінансових ресурсів. Зокрема, в цьому контексті можна відзначити житлово­комунальне господарство, транспортну інфраструктуру та інше. Держава самостійно не може вирішити проблеми у вказаних сферах, принаймні не найближчим часом і не найкращим чином.

  • Державна реєстрація речових прав на земельні ділянки державної та комунальної власності у зв’язку з їх розмежуванням

    16 червня 2013 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку державної реєстрації речових прав на земельні ділянки державної та комунальної власності у зв’язку з їх розмежуванням» від 14.05.2013 р. № 233­VII, яким були запроваджені нововведення до порядку державної реєстрації речових прав на земельні ділянки державної та комунальної власності, що, зважаючи на специфіку земельних відносин, є досить актуальним на сьогодні.

  • Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

    Право власності є одним із основних майнових прав. Відповідно до ст. 41 Конституції України, ст. 317 ЦК України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Це право є непорушним (ст. 321 ЦК України).

  • Державно­приватне партнерство: міф чи правда?

    Кабінет Міністрів України знову зайнявся питанням реалізації необхідних інфраструктурних проектів за рахунок державно­приватного партнерства – концесії. Це стосується відрізків дороги Львів – Краковець (84,4 км), Ульянівка – Миколаїв – Херсон – Красноперекопськ (533 км) та Новомосковськ – Запоріжжя – Мелітополь – Джанкой – Сімферополь (475 км). Орієнтовний загальний розмір інвестицій: близько 50 мільярдів гривень. Повернення інвестиції відбуватиметься за рахунок диференційованого дорожнього збору.

  • Державно­приватне партнерство у сфері охорони здоров’я

    Розвиток державно­приватного партнерства (далі – ДПП) ще на початку 2010 року був затверджений урядом як один із напрямів удосконалення системи охорони здоров’я. У жовтні того ж року набрав чинності Закон України «Про державно­приватне партнерство» – документ, який відобразив погляди держави на принципи, форми та умови взаємодії приватного сектору і держави.

  • Державно­приватне партнерство у сфері охорони здоров’я

    У 2010 році Верховна Рада прийняла Закон України «Про державно­приватне партнерство» (далі – Закон про ДПП), що мав стати поштовхом для вкладення приватних інвестицій у публічні сектори економіки, які у вітчизняних умовах хронічно потерпають від нестачі бюджетних коштів.

  • ДПП в Україні

    Державно­приватне партнерство (далі – ДПП) теоретично мало б стати не тільки ефективним та перспективним інструментом розвитку економіки держави, а й засобом залучення коштів та реалізації як державних, так і приватних проектів. Під час такого співробітництва між державою та приватними партнерами (суб’єктами господарювання) має відбуватися об’єднання ресурсів і потенціалів держави та бізнесу, що сприяє підвищенню ефективності використання наявних ресурсів, розподілу ризиків між державним і приватним сектором та їх мінімізації.

  • Державно­приватне партнерство

    Останні три роки після схвалення Закону України «Про державно­приватне партнерство» час від часу виникають жваві дискусії щодо можливостей використання ДПП в нашій країні. Інфраструктурні проблеми, які постійно загострюються, та відсутність необхідних коштів у державному та місцевих бюджетах не залишає публічній владі інших, ніж ДПП, механізмів подолання так званих інфраструктурних розривів.

  • Організації колективного управління авторськими правами

    У зв’язку з нещодавніми заявами Української ліги авторських і суміжних прав про намір звернутися з позовами щодо порушення вітчизняними підприємствами, які надають послуги у сфері торгівлі і розваг, авторських прав, пов’язаних із публічним виконанням музики українських та зарубіжних авторів, актуальності набуло питання повноважень організацій колективного управління авторськими правами.

  • Судова юрисдикція для захисту реєстраційної інформації лікарського засобу

    Незважаючи на той факт, що формування адміністративних судів в Україні закінчилось майже 8 років тому, відсутність чіткого розмежування юрисдикції господарських і адміністративних судів і досі призводить до певного непорозуміння серед позивачів. Так, непоодинокими є випадки, коли і господарські, і адміністративні суди розглядають справи про один і той самий предмет судового спору, що не тільки не наближає позивачів до належного захисту їх прав, а й подеколи віддаляє їх від даної мети.

  • Державне бюро розслідувань України: зволікати нікуди?

    З прийняттям у 2012 році нового Кримінального процесуального кодексу України наша держава взяла курс на реформування системи досудового розслідування кримінальних правопорушень. Системний аналіз чинного законодавства у цій сфері свідчить, що цей процес ще далекий до свого завершення, оскільки його складовою є необхідність прийняття Верховною Радою України системи законопроектів з питань досудового розслідування.

  • Конгрес Міжнародної ліги конкурентного права (LIDC) 2013

    З 19 по 22 вересня 2013 року в Києві вперше проходив щорічний Конгрес Міжнародної ліги конкурентного права – LIDC (Швейцарія), який зібрав понад 100 учасників з усього світу (Бразилія, Японія, США, Європа, Австралія, СНД), серед яких авторитетні вчені, провідні практикуючі експерти в галузі конкурентного права та інтелектуальної власності, представники європейських та українських антимонопольних відомств.

Інтерв'ю

  • Конкурентною перевагою нашої компанії є індустріальний підхід

    Велика кількість заявлених на 2013–2015 роки нових торговельних площ не призвела до перенасичення столичного ринку, незважаючи на відповідні побоювання. Чому ж прогнози не справдилися? Чи слід девелоперам уникати дисбалансу між попитом і пропозицією в подальшому? І як бути зі зростаючою прискіпливістю орендарів, особливо міжнародних мережевих рітейлерів, у виборі класу та статусу комерційної нерухомості? За словами експертів АО Arzinger, неякісні та неефективні торговельні площі порожнітимуть з кожним днем. Про ці та інші тенденції розвитку ринку української комерційної нерухомості «Юридична газета» дізналася від Керуючого партнера, керівника практики нерухомості та будівництва АО Arzinger Тімура Бондарєва і старшого юриста, керівника практики готельного бізнесу АО Arzinger Лади Шелковнікової.