«Юридична Газета» №39 (381) від 24 вересня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Трансфертне ціноутворення в аграрному секторі

    Питання трансферного ціноутворення з 1 вересня набуває дедалі більшої актуальності. Саме з цієї дати набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення».

  • Виплата процентів іноземним кредиторам

    При виборі питання міжнародного оподаткування для дослідження в цій статті було прийнято рішення зупинитися на процентах, які українські компанії сплачують на користь іноземних кредиторів. Вибір теми зумовила як кількість податкових питань, що виникають при сплаті процентів на користь іноземних кредиторів, так і прискіпливе ставлення податкових органів саме до боргового механізму фінансування українських компаній.

  • Авторське право на патент

    Нещодавно в практиці нашого патентного бюро ми зіткнулися з питанням: чи є матеріали заявки на винахід (корисну модель) об’єктами авторського права, а отже, чи можна третім особам вільно використовувати (копіювати, передруковувати тощо) матеріали заявки (опис, формула) на винахід (корисну модель), чи такі матеріали підпадають під охорону авторським правом, що в свою чергу вимагає від особи, яка використовує матеріали патентної заявки, як мінімум, вказати автора таких матеріалів та джерело запозичення, а, як максимум, одержати дозвіл від автора на таке використання.

  • Використання неліцензійного програмного забезпечення – це завжди порушення авторського права

    Однією з найважливіших складових сучасного життя є комп’ютер. Під час роботи на комп’ютері обов’язково використовується різноманітне програмне забезпечення, таке як: операційні системи, офісні, бухгалтерські, юридичні та інші необхідні для роботи програми.

  • Життя і смерть ІТ-галузі в «податковому раю»

    ІТ-галузь стає високорентабельною сферою економіки будь-якої країни світу за наявності, як мінімум, двох умов. По-перше, на результати творчої праці програмістів поширюється авторсько-правова охорона. По-друге, наявність пільг із податків на операції з комп’ютерними програмами, базами даних тощо програмною продукцією.

  • Коли думки матеріальні

    Стрімкий розвиток ІТ-бізнесу в Україні показав неготовність вітчизняного законодавства адекватно врегульовувати цю сферу правовідносин. Керівництво ІТ-підприємств занепокоєне станом захисту власних прав на твори, створені їхніми працівниками за трудовим договором.

  • Позов про захист авторського права

    Здавалося б, позивач вважає, що має авторське право, хоче його захистити, отримати справедливу компенсацію. Які у нього можуть виникнути проблеми в процесі захисту? У цій статті спробуємо відповісти на порушене питання.

  • Права інтелектуальної власності на твір, створений у зв’язку з виконанням трудового договору

    Коли твір створюється у порядку індивідуальної розробки, при вирішенні питання приналежності прав інтелектуальної власності, тут, здається все просто: немайнові та майнові права належать особі, яка створила твір. Проте коли твір створюється у зв’язку з виконанням трудового договору, на майнові права інтелектуальної власності можуть претендувати як роботодавець, так і працівник.

  • Правове регулювання фірмових найменувань в Україні

    Кількість спорів, що стосувалися захисту прав на комерційні найменування (або «фірмове найменування», як його також іменує Цивільний кодекс України), які були розглянуті судами за останній час, свідчить про те, що їхня роль у економічному житті держави дедалі зростає.

  • Службові твори: кому належить право інтелектуальної власності

    Сьогодні об’єкти права інтелектуальної власності майже не створюються одноособово. Комп’ютерні програми, веб-сайти та значна кількість інших об’єктів права інтелектуальної власності створюються в порядку виконання трудового завдання, так званий службовий об’єкт.

  • Тривалість життя торговельної марки

    Будь-який зареєстрований на території України знак для товарів та послуг (торговельна марка) має визначений законодавством юридичний термін дії. Відповідно до Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» реєстрація торговельної марки підтверджується Свідоцтвом України на знак для товарів і послуг, і це Свідоцтво діє 10 років від дати подання заявки на реєстрацію торговельної марки в патентне відомство України.

  • Фіксування контенту веб-сторінки як доказу в судовому процесі

    Веб-сторінка – це сукупність файлів, розміщених на певному сервері (серверах). У цих файлах міститься інформація, доступ до якої має змогу одержати будь-який інтернет-користувач, перейшовши за відповідною адресою в браузері. Така інформація може становити відомості про факти, які мають істотне значення для вирішення судової справи. У цьому випадку постає проблема з фіксацією цих відомостей у такому вигляді, щоб суд сприйняв їх в якості доказу.

  • Право учасника на вихід із товариства з обмеженою відповідальністю

    Одним із найпоширеніших способів ведення бізнесу в Україні є його здійснення шляхом створення юридичної особи. Згідно зі ст. 42 Господарського кодексу підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

  • Досудове врегулювання спорів у деліктних правовідносинах у сфері страхування

    При виникненні страхових випадків досить часто виникають спірні ситуації: визнання страховою компанією випадку страховим, визначення розміру страхового відшкодування та інші.

  • Фіктивні емітенти цінних паперів на фондовому ринку

    Попри те, що фіктивні емітенти на ринку функціонують уже тривалий час, через відсутність необхідної законодавчої бази робота державних органів з очищення економіки України від них активізувалася порівняно недавно.

  • Іпотека з перевищенням повноважень

    Визнання договору іпотеки недійсним є чи не найдієвішим способом попрощатися з кредитною заборгованістю, коли за рахунок іншого майна погасити таку заборгованість неможливо. Недобросовісні іпотекодавці використовують усі можливості для визнання договору іпотеки недійсним, зокрема, посилаються на відсутність згоди іншого з подружжя на укладення договору (навіть коли шлюб не зареєстровано), на відсутність згоди органу опіки і піклування чи неналежну ідентифікацію предмета іпотеки (найчастіше стосується об’єктів незавершеного будівництва) тощо.

  • Договірні футбольні матчі: відповідальність і практика

    На тлі подій навколо відомої української футбольної команди набула актуальності в суспільстві тема спортивної корупції, результатом якої можуть стати договірні спортивні заходи.

  • Гонконг як юрисдикція ведення бізнесу

    З розвитком бізнесу ринки для його товарів чи послуг вичерпують свої можливості, тож менеджерам доводиться працювати над пошуком нових торгових площадок, а юристам – оцінювати нові юрисдикції ведення бізнесу та правові ризики.

  • Автономне опалення в Україні: табу недоречне?

    Холодна та похмура цьогорічна осінь запам’ятається українцям не лише мрякою та калюжами, але й резонансним проектом закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення відносин у сфері теплопостачання, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води № 3142 від 29.08.2013, який наразі активно обговорюється як фахівцями, так і пересічними українцями – споживачами теплоенергії. Документ, автором якого виступив Микола Азаров, пропонує заборонити самовільне відключення споживачів від централізованих тепломереж і централізованих систем гарячого водопостачання.

  • Рік без реклами тютюну: тютюнові компанії таки знаходять способи просувати свою продукцію

    Днями виповнився рік відтоді, як в Україні набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів» № 3778-IV, яким повністю заборонена реклама тютюнових виробів у нашій країні. З метою оцінки рівня виконання антитютюнового законодавства Коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» протягом серпня 2013 року здійснила моніторинг присутності тютюнової реклами в точках продажу сигарет.

Інтерв'ю