«Юридична Газета» №37 (379) від 10 вересня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Правила етики українських адвокатів

    Відповідно до Основного Закону нашої держави діяльність адвокатів насамперед покликана забезпечити реалізацію конституційного права громадян на отримання кваліфікованої юридичної допомоги.

  • Окремі питання укладення договору іпотеки

    На сьогодні чинне законодавство висуває певний перелік обов’язкових умов, яких необхідно дотримуватися сторонам при укладенні договору іпотеки. У випадку недотримання таких умов може постати питання про визнан­ня іпотечного договору недійсним.

  • Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини)

    На сьогодні оренда приміщень для підприємств є невід’ємною частиною бізнесу. Вона включає в себе такі нюанси, як місцезнаходження, тобто юридична та податкова адреси, оренда складських чи виробничих приміщень тощо.

  • Обмеження на готівкові операції на суму понад 150 тис. грн.

    Початок вересня 2013 року відзначився для України не лише початком навчального року та істинно осінньою дощовою погодою, але й законодавчими нововведеннями у фінансово­економічній сфері.

  • Правові аспекти захисту торговельних знаків

    Прагнучи розпочати свою справу, слід розуміти важливість створення власного бренду і, відповідно, необхідність його захисту. Адже споживач з більшою охотою купує товари/послуги, які йому відомі, товари/послуги, що викликають у його свідомості позитивні образи і враження, вкладені в бренд (торговельний знак) його творцями.

  • Укладення зовнішньоекономічних договорів

    На сьогодні зовнішньоекономічні договори набули досить широкого застосування і регулюються як українським законодавством, так і законодавством інших держав.

  • Трансфертне ціноутворення та контрольовані операції

    Трансфертне ціноутворення – це викривлення цін угод або розподілу прибутків чи витрат задля мінімізації податкового навантаження. Явище трансфертного ціноутворення виникло у зв’язку з появою великих транснаціональних корпорацій та активізацією міжнародної торгівлі у другій половині ХХ століття.

  • Контроль за імпортом лікарських засобів з 01.12.2013 року

    Найактуальнішим питанням, що стосується переміщення через митний кордон України фармацевтичної продукції, на сьогодні є порядок ліцензування імпортерів лікарських засобів та, зокрема, останні зміни, що вносить законодавець до нормативних актів у цій сфері.

  • Внесення легкового автомобіля до статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю як іноземної інвестиції

    Іноземне інвестування в економіку України здійснюється різними способами, зокрема і шляхом створення на території нашої держави підприємств з іноземними інвестиціями.

  • Визнання правочинів недійсними

    Невід’ємним елементом ринкових відносин є правочин – найпоширеніший юридичний факт, з яким закон пов’язує виникнення, зміну та припинення цивільних правовідносин.

  • Применение решений Технического комитета Всемирной таможенной организации при декларировании и контроле таможенной стоимости

    Таможенное право относится к сфере, в которых должна быть достигнута согласованность норм законодательства Украины с положениями правовой базы ЕС.

  • Помилка в митній декларації

    Допущення у митній декларації помилок, які не призвели до неправомірного звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру, до незабезпечення дотримання заходів тарифного та/або нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, якщо такі помилки не допускаються систематично, не тягне за собою адміністративної відповідальності.

  • Установлення фіктивності емітентів цінних паперів

    Про специфічність діяльності на фондовому ринку годі й казати. Тут наявне і чітке нормативне регулювання, і високі вимоги до компаній, що спеціалізуються на фондовому ринку, та їх менеджменту.

  • Перспективи українського судочинства в разі підписання Угоди про асоціацію з ЄС

    Як відомо, на сьогодні триває дискусія щодо підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Результати можна буде побачити на саміті у Вільнюсі в листопаді цього року.

  • Гарантії незалежності суддів по­-новому

    Незалежність суддів є важливою передумовою їх об’єктивності, неупередженості та самостійності, підкорення їх при здійсненні правосуддя виключно закону та належного виконання своїх конституційних функцій із захисту прав і свобод людини та громадянина.

  • Переговори з іноземцями

    Досить часто юристи беруть участь у переговорах з іноземцями. Щодо порядку і правильності ведення переговорів є безліч літератури, проте в багатьох випадках результат залежить і від розуміння культури та менталітету іноземних партнерів, інвесторів або ж дружніх компаній, що може посприяти у започаткуванні спільного бізнесу та веденні великих міжнародних проектів.

  • Юридичний маркетинг, або Як заробити більше?

    В Україні, як, утім, узагалі на теренах СНД, обіцяти клієнту будь­які нездійсненні речі вкрай неетично. «Ми виграємо всі суди», – не просто недобросовісно і малоймовірно звучить, це ще й є порушенням етики: завчасно гарантувати клієнту результат не можна, адже рішення приймає не адвокат, а суддя.

Інтерв'ю

  • Аналізуючи минуле, підсумовуючи досягнення, відповідально та виважено плануємо майбутнє

    Державна пенітенціарна служба України цього року відсвяткувала 15­ту річницю з дня створення Державного департаменту України з питань виконання покарань як центрального органу виконавчої влади. Про те, як дотримуються вимоги законодавства щодо виконання і відбування кримінальних покарань та як відбувається реалізація законних прав та інтересів засуджених і осіб, узятих під варту, розповів Голова ДПтС України Олександр Лісіцков.

  • На нашем рынке мало кто готов платить деньги за профилактику

    Многие наши читатели не понаслышке знают, что такое юридический маркетинг. Другие, напротив, считают это пришедшее с развитием рыночной экономики понятие мыльным пузырем, раздутым всякими псевдоспециалистами­маркетологами, которые только и мечтают о том, как нажиться на честном труде рядовых юристов.