«Юридична Газета» №26 (368) від 25 червня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Правова регламентація органічного виробництва в Україні

    Органічне виробництво – це процес отримання продукції сільського господарства та харчової промисловості відповідно до певних стандартів, що передбачають максимальну мінімізацію використання пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а також повну заборону використання ГМ­сполук.

  • Оптимальна кількість учасників господарського товариства

    Як свідчить практика, на сьогодні Товариство з обмеженою відповідальністю (далі – Товариство) є найпоширенішою організаційно­правовою формою ведення підприємницької діяльності в Україні.

  • Страхування врожаю

    Встановлення моменту настання страхового випадку та причинно­наслідкового зв’язку між погодними факторами та недоотриманням (втратою) врожаю – ключові моменти для визначення того, чи є заявлений випадок страховим.

  • Небезпеки оподаткування активів пайових інвестиційних фондів

    Особливим інструментом залучення інвестицій є інститути спільного інвестування. Особливою конструкцією у сфері спільного інвестування згідно з українським законодавством є пайові інвестиційні фонди.

  • Інвестиційний потенціал агропромислового комплексу України

    Попри політичну і економічну ситуацію в Україні, перспективу агропромислового комплексу важко оспорювати. В Україні розташовано мільйони гектарів орних земель, більшість з яких  – плодючий чорнозем, що дозволяє вирощувати велику кількість урожаю зі значним експортним потенціалом.

  • Реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців: реформа почалася

    З 1 липня 2013 року реєстраційні справи юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців буде передано підрозділам Укрдержреєстру.

  • Страхують нерезиденти

    Сьогодні страховий ринок займає провідне місце серед інших систем відносин, оскільки його продуктом є специфічна послуга – страховий захист, що має неабияке значення для забезпечення розвитку економіки в країні. Надання страхових послуг нерезидентами є важливим чинником активізації соціально­економічних процесів та поліпшення інвестиційного клімату.

  • Страхування предмета застави – корисна зобов’язалівка?

    Усім відомо, що отримати кредит на придбання нерухомості або авто, не уклавши договір страхування майна, неможливо в жодному банку України. Чи є страхування предмета застави є обов’язковим? Для отримання відповіді на це питання звернемося до законодавства.

  • Спричинення моральної шкоди, або Скільки коштують страждання

    Не всі зобов’язання, що виникають у правовому суспільстві, є бажаними та прогнозованими для сторін. Досить часто обов’язки щодо вчинення певних дій або право вимоги такого вчинення виникають неочікувано. Прикладом таких зобов’язань є зобов’язання щодо відшкодування моральної шкоди.

  • Роль страхових компаній у системі загальнообов’язкового пенсійного забезпечення

    Участь страхових організацій у системі загальнообов’язкового пенсійного забезпечення була передбачена ще першою редакцією Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яка набрала чинності з 1 січня 2004 року і запровадила, принаймні на папері, трирівневу пенсійну систему.

  • Проблемні питання застави корпоративних прав

    Існуюча на сьогодні практика передачі в заставу частки у статутному капіталі товариств з обмеженою відповідальністю як спосіб забезпечення зобов’язань свідчить, що при виконанні умов такого договору застави виникають численні проблеми. Ці проблеми пов’язані з відсутністю чіткого правового регулювання застави корпоративних прав.

  • Поняття конструктивної загибелі застрахованого автомобіля

    Уклавши договір страхування, страхувальник набуває впевненості, що за настання страхового випадку всі збитки будуть відшкодовані й подія для нього закінчиться мінімальними втратами, навіть у випадку повної загибелі його автомобіля. Але, на жаль, так буває не завжди, і один з аспектів відсутності повного захисту криється в наявності поняття конструктивної загибелі транспортного засобу.

  • Поняття «регресу» та «суброгації» у страхуванні

    З розвитком страхового ринку в України з’явилися протиріччя в правовому регулюванні страхових відносин в Україні.

  • Отримання ліцензії для провадження страхової діяльності

    Отримання ліцензії страховою компанією є запорукою законного ведення бізнесу та обов’язковим кроком реєстрації страхової компанії.

  • Аналіз зобов’язання за ЦК України

    Стаття 509 ЦКУ надає легальне визначення цивільно­правового зобов’язання. Виходячи з положень статті зобов’язання є насамперед цивільним правовідношенням, тобто різновидом суспільних відносин, що регулюються цивільним правом.

  • За справжнє, проти підробок

    12 червня кияни та гості міста мали нагоду долучитися до оригінальної акції: на площі перед будинком КМДА малювали електронні плакати. Мета заходу – привернути увагу громадськості до актуальних проблем захисту прав інтелектуальної власності. Тож учасникам запропонували створити власні авторські об’єкти на загальну тематику «Боротьба з піратством і підробками очима споживачів».

  • ВАСУ: ліквідація відкладається?

    Комітет з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту відхилити проект закону про ліквідацію Вищого адміністративного суду України № 2349 від 20.02.2013 р.

  • Вітер з України

    Основними рисами індивідуального почерку заслуженого художника Валерія Вітера є конфліктність і драматургія.

  • ІІ Щорічний літній форум ААУ з публічного права

    З метою створення умов для налагодження конструктивного діалогу адвокатської спільноти з регуляторами ринку цінних паперів і представниками влади, підвищення кваліфікації адвокатів та обміну досвідом між фахівцями 13 червня в столиці відбувся ІІ Щорічний літній форум Асоціації адвокатів України (далі – ААУ) з публічного права.

  • Міжнародне податкове планування

    Закон про трансфертне ціноутворення варто прийняти якомога швидше, вважають експерти. На їхнє переконання, це потрібно не лише для вирішення нагальних проблем наповнення державного бюджету, а й для оптимізації економічної діяльності.

  • Перша міжнародна бізнес­конференція «ABS: Ukraine & Partners»

    Цього року уряд України ініціював проведення Першої міжнародної бізнес­конференції «ABC: Ukraine & Partners», яка відбулася 13–14 червня 2013 року за участі міністрів, відомих політиків і дипломатів з країн – партнерів України; лідерів провідних інвестиційних, фінансово­банківських, промислових, бізнес­структур і асоціацій; представників наукових кіл і засобів масової інформації.

Інтерв'ю