«Юридична Газета» №25 (367) від 18 червня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Відкрите правосуддя: to be or not to be

    Відкритість судового розгляду відіграє чи не ключову роль у забезпеченні верховенства права в сфері судової практики і прийнятті судами справедливих рішень та є характерною рисою будь­якого демократичного суспільства. Конституція України виходить з того, що громадськість має право знати про те, що відбувається в залі судових засідань і як в країні здійснюється правосуддя.

  • Законодавчий абсурд проведення процедури закупівлі в одного учасника

    Відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 року № 2289­VI (далі – Закон) метою цього Закону є створення конкурентного середовища у сфері державних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвиток добросовісної конкуренції, забезпечення раціонального та ефективного використання державних коштів.

  • Земельні невизначеності

    Значна частина проблем у правовому регулюванні суміжних з надрокористуванням відносин пов’язана на сьогодні з вирішенням земельних питань.

  • Проблемні питання створення товариства з обмеженою відповідальністю

    Чому товариство з обмеженою відповідальністю є однією з найпопулярніших організаційно­правових форм в Україні? Ця форма дає бізнесменам максимум свободи і є при цьому організаційно простішою, ніж ВАТ або ЗАТ.

  • Особливості сучасного інвестування в багатоквартирне житлове будівництво

    Проїхавшись Києвом та його околицями, можна помітити значну будівельну активність. Різні забудовники зводять окремі будинки, квартали, цілі житлові масиви. Усіх їх турбують спільні питання – як залучити кошти у будівництво та як зацікавити покупця.

  • Здійснення угод M&A у сучасній Україні

    Злиття та поглинання є однією з найпоширеніших форм прямого інвестування, що завжди присутня в арсеналі менеджерів і власників розвиваючого бізнесу та входить до стратегічних планів компаній. При цьому вибір стратегії, а також форм і методів здійснення угод M&A залежить як від структури ринку, так і від інвестиційних цілей та намірів самих учасників таких угод.

  • «Арбітражний» погляд на інвестиційний клімат України

    Ключовим питанням для побудови взаємовигідного інвестиційного співробітництва між державою інвестування та іноземним інвестором є прозорість і передбачуваність відносин, а також усвідомлення й задоволення основних потреб та цілей сторін: для держави.

  • Голова виконавчого органу господарського товариства

    На сьогодні правовий статус голови виконавчого органу господарського товариства є одним з дискусійних питань, яке надзвичайно важливе саме в період динамічного розвитку законодавства України, як для господарських товариства, їх учасників, так і для посадових осіб органів управління цих господарських організацій.

  • Голова виконавчого органу господарського товариства – суб’єкт корпоративних чи трудових відносин?

    На наш погляд, проблема щодо визначення голови виконавчого органу господарського товариства як суб’єкта корпоративних чи трудових відносин існувала раніше, але наразі її вже вирішено.

  • Як визначається кількість голосів недобросовісного учасника товариства

    Чи може учасник товариства з обмеженою відповідальністю голосувати на загальних зборах учасників товариства неоплаченою часткою? Закон не дає однозначної відповіді на це питання.

  • Ціна як обов’язкова умова зовнішньоекономічного договору купівлі-­продажу

    Одноманітне правове регулювання зовнішньоекономічних договорів має велике значення для підприємницької діяльності. Не менш важливим є й те, щоб рівень правового регулювання відповідав сучасному стану розвитку суспільних відносин та нагальним потребам суспільства.

  • Становище на ринку контрафактної та піратської продукції

    Ситуація з ринком контрафактної та піратської продукції в Україні досить напружена. Більше того, Україна посіла чільне місце за показниками порушення прав інтелектуальної власності.

  • Реорганізація господарських товариств та її наслідки

    Реорганізація господарських товариств – досить поширене явище, метою якого може бути посилення позицій на ринку або вирішення інших тактичних цілей. Господарські товариства зливаються, діляться, приєднуються та в результати одні припиняють свою діяльність, а натомість утворюються нові.

  • Офшори, практичні схеми та рекомендації

    Хороші інструменти для успішного бізнесу в наш час дуже добре відомі: можна почати з купівлі або реєстрації офшору в безподатковій офшорній зоні чи з нерезидентної компанії у форматі «1+» – торговельної фірми в лояльній європейській або неофшорній юрисдикції.

  • Франчайзинг в готельному бізнесі: путівник для девелоперів

    Важливість переговорного процесу між майбутніми бізнес­партнерами за договором франчайзингу складно переоцінити, адже стратегія переговорів франчайзі відіграє вирішальну роль при визначенні ключових умов багаторічної співпраці. Саме тому так важливо знати хитрощі франчайзерів і розробляти свою власну стратегію переговорів.

  • Енергія в роботі

    Погодьтеся, дуже важливо навчитися розвиватися в обраній справі. У природі системи не стоять на місці, отже, це закон – або Ви розвиваєтеся, або відбувається процес руйнування. У всіх найбільших лідерів сучасності є одна загальна риса: вони можуть спокійно і комфортно приймати рішення в умовах невизначеності. Як цього досягти?

Інтерв'ю

  • Проблем з ліцензуванням імпорту лікарських засобів в Україні немає

    Від самого початку прийняття Закону України № 5038­VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт» він потужно лобіювався урядом, незважаючи ані на заперечення експертів, ані на попередження опозиції, ані на резонанс у медіа.

  • На сьогодні цілком нормальна практика підписання форвардних контрактів

    Попри проголошення завершення фінансової кризи, стан ринку нерухомості в Україні ще досить нестабільний. Ринок нерухомості на сьогодні є популярним у діяльності не лише будівельних компаній, а й юристів, оскільки під час реалізації відповідних проектів у цій галузі виникають численні правові завдання, що пов’язані із земельним, господарським і фінансовим правом.