«Юридична Газета» №22 (364) від 28 травня 2013 р.

Коментарі

  • Може так статися, що, зареєструвавши право комунальної власності на ділянку, Ви залишитеся без землі

    «Сьогодні ми з упевненістю можемо сказати, що земельний кадастр в Україні є. Крім того, він повністю прозорий, автоматизований і високотехнологічний. Це інформаційна махина, аналогів якої не має на сьогодні жодне міністерство і відомство в Україні», – стверджує Голова Держземагентства України Сергій Тимченко.

  • Не всі земельні ділянки зареєстровані в земельному кадастрі

    Закон України «Про державний земельний кадастр» у своїй першій редакції був прийнятий ще в липні 2011 року, проте, як відомо, піку своєї значущості він досяг з початку 2013 року, разом із прийняттям ще низки нормативно-правових актів, які привели до справжньої революції в системі обліку та реєстрації об’єктів нерухомого майна.

  • Підставою для розірвання договору є факт використання землі не за цільовим призначенням

    Приписами п. «а» ст. 143 Земельного кодексу України передбачено, що примусове припинення права на земельну ділянку здійснюється у судовому порядку, зокрема, у разі використання земельної ділянки не за цільовим призначенням (стосовно припинення права оренди – ст.ст. 24, 32 Закону України «Про оренду землі», ст. 96 ЗК України), а суб’єктом правопорушення, передбаченого п. «ґ» ст. 211 ЗК України, є власник або користувач земельної ділянки.

  • Запроваджено нові правила реєстрації земельних ділянок

    Реформа державної реєстрації прав на нерухомість та їх обтяжень, яка почала діяти з 1 січня 2013 року, безпосередньо торкнулась і земельного сектору України.

  • Поняття обсягу виручки приватного підприємця та його середній дохід не аналогічні за змістом

    Визначення розміру аліментів з фізичної особи – підприємця не залежить від обсягу виручки, вказаної в річній податковій декларації такого підприємця, оскільки поняття обсягу виручки приватного підприємця та його середній дохід не аналогічні за змістом.

  • У разі озброєння населення, кількість конфліктів із використанням зброї стрімко зросте

    Міністерство внутрішніх справ України декілька років поспіль виступає з ініціативою надання на законодавчому рівні права всім повнолітнім громадянам на носіння пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії (травматичної дії).

  • Доступність травматичної зброї, вірогідно, збільшить кількість злочинів

    Питання щодо зняття обмежень на продаж зброї травматичної дії неодноразово порушувалося ще приблизно з 2008 року, коли було розроблено проект Закону України «Про обіг зброї невійськового призначення» № 2105, проте завжди знаходилися причини відкласти його прийняття на невизначений термін.

  • Кожна людина повинна мати право розраховувати сама на себе

    Міністерство внутрішніх справ України декілька років поспіль виступає з ініціативою надання на законодавчому рівні права всім повнолітнім громадянам на носіння пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії (травматичної дії).

  • У нас немає культури поводження зі зброєю

    Я думаю, що якщо наше суспільство з ухваленням таких законів у правовому плані виховуватиметься, то, можливо, такий шлях не приведе до якихось трагедій. Якщо ж ми залишимося на тому ж побутовому рівні, що й зараз, то повідомлень про трагедії і роботи в міліції стане значно більше.

  • Це призведе до появи чергових хабарів

    Жваве обговорення викликала новина про схвалення Кабінетом Міністрів України на своєму засіданні законопроекту, яким встановлюється дозвіл на купівлю зброї громадянам, які досягли повноліття. Експерти його оцінюють по-різному: хтось підтримує, хтось ні. Проте багато хто, окрім дозволу, не побачив багато іншого цікавого в ньому.

  • Ухвалення такого законопроекту стало б передчасним

    Уже не вперше в Україні постає питання стосовно обороту цивільної зброї. Наразі нібито кожен охочий матиме змогу придбати вогнепальну зброю, саме це й лякає українців, тому що наше суспільство має недовіру до людей зі зброєю, якщо це не співробітник міліції чи військовослужбовець, і т.д.

  • Цей закон однозначно має бути

    На даний момент обіг зброї в Україні регулюється лише підзаконними нормативно-правовими актами, а саме: Постановою Ради Міністрів Української РСР №49 від 27.02.1991 року, наказом МВС України № 379 від 13.06.2000 року (для службового користування) та наказом МВС України № 622 від 21.08.1998 року.

Публікації

  • Актуальные вопросы при заключении договоров аренды недвижимости

    Договоры аренды недвижимости, как предварительные, так и основные, характеризуются отличительной чертой: они заключаются на длительный период времени и требуют тщательной подготовки с целью минимизировать споры между сторонами в будущем.

  • Процедурні аспекти

    На сьогодні у місті Києві склалася досить дивна ситуація з переведенням приміщень та будинків з житлових у нежитлові. З одного боку, така зміна призначення приміщень передбачена чинним Житловим кодексом Української РСР (зі змінами та доповненнями).

  • Виконання будівельних робіт без дозволу забороняється

    Переведення з житлового фонду міста житлових будинків (житлових приміщень) для використання їх власниками в інших, не заборонених чинним законодавством цілях, здійснюється у випадку визнання житлового будинку (житлового приміщення) непридатним для проживання.

  • Що варто знати про земельні аукціони?

    Аналіз норм чинного земельного законодавства дозволяє виділити такі різновиди підстав набуття права власності на землю громадянами України: набуття за цивільно-правовими угодами, прийняття спадщини, безоплатна передача із земель державної і комунальної власності (приватизація земель), виділення в натурі належної громадянам земельної частки (паю), набувальна давність та набуття права власності на земельну ділянку в разі переходу права на будівлю чи споруду.

  • Сучасний стан розвитку аграрного сектору

    Постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2007 року № 1158 було затверджено Програму розвитку українського села до 2015 року, а Комітетом з економічних реформ при Президенті України – Програму економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

  • Регулювання зернового ринку в Україні

    Саме держава визначає правила, за якими доводиться працювати бізнесу. А вони можуть як стимулювати суб’єктів господарювання, так і створювати для них суттєві перешкоди. На мою думку, бізнесмени – це основа будь-якого суспільства. Природна ж функція будь-якої держави – це створення умов, що сприяють ефективній роботі бізнесу.

  • Особливості роботи з Державним земельним кадастром України в 2013 році

    З 1 січня 2013 року в Україні почав діяти Державний земельний кадастр, ставши невід’ємною частиною нової системи реєстрації нерухомості та прав на неї. Незважаючи на те, що в новій системі для ДЗК фактично відведено більш технічну функцію (формування та державна реєстрація земельних ділянок, фіксація їх кількісних та якісних параметрів), а формально-юридична функція переважно стосується Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, за логікою нової системи роль ДЗК у земельних питаннях є основоположною.

  • Огляд законодавства та судової практики

    Оренда землі – це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності. Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України «Про оренду землі», іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також укладеним між сторонами договором оренди землі.

  • Земельная реформа

    Почему любая земельная реформа в нашей стране проходит по одному и тому же сценарию: текущее положение кого-то не устраивает, требуют реформу, потом случается эта реформа, и становится еще хуже, чем было?

  • Земельна реформа: коли вже аграріям дадуть спокій?

    Сільське господарство – це рушійна сила української економіки. Про це при нагоді говорять всі, хто не лінується. На таких гаслах здобуваюсь собі політичний імідж і голоси виборців. З цим навіть погоджуються самі аграрії, хоча скаржитися їм є на що. Оскільки далі політичних гасел справа зазвичай не доходить, оголошена земельна реформа і досі триває. Відлік цій реформі розпочався на зорі української незалежності.

  • Чи можна притягнути до кримінальної відповідальності юридичну особу?

    Здавалося б, не можна притягнути до кримінальної відповідальності юридичну особу. Бо хто ж має відбувати покарання у вигляді позбавлення волі за вчинене правопорушення?

  • Державно-приватне партнерство: світовий досвід та перспективи реалізації в Україні

    За останні роки питання запровадження інституту державно-приватного партнерства стало одним із головних пріоритетів урядових стратегічних програм розвитку, індикатором успішної взаємодії бізнесу та структур державної влади, альтернативним способом відновлення та модернізації національної економіки.

  • Дорожная разметка для адвокатской деятельности

    Прошло немало времени с момента принятия Закона Украины «Об адвокатуре и адвокатской деятельности» (№ 5076-VI от 05.07.2012 г.), но прочтение этого документа в части организационно-правовых форм деятельности адвокатов Украины подавляющим большинством авторов публикаций на эту тему представляется спорным.

  • Україна озброєна: необхідність чи свавілля?

    Опісля сумнозвісного інциденту в столичному торговельному центрі «Караван», у результаті якого загинули 3 охоронці, влада всерйоз замислилася над тим, як захистити пересічних українців від свавілля озброєних злочинців. Адже якщо охоронцям ліцензованих охоронних фірм, невдовзі після згаданої трагедії, на законодавчому рівні дозволили використовувати в разі необхідності газову і травматичну зброю, прості смертні продовжують боятися за своє життя.

  • Як поліпшити український інвестиційний клімат?

    15–17 травня в рамках Міжнародного форуму інвестицій та інновацій Європейська економічна палата і КМДА намагалися, за висловом голови піклувальної ради Європейської економічної палати в Україні Ігоря Дідковського, «здивувати самих себе і півсвіту».

Інтерв'ю

  • Словацкая Республика поддерживает евроинтеграционные стремления Украины

    Тема подписания Соглашения о вступлении Украины в Европейский Союз обсуждается на протяжении более 8 лет. Фраза «Стремление к полномасштабному сближению с ЕС остается неизменным стратегическим приоритетом развития Украины и одним из ключевых вопросов национальной безопасности» в последние годы стала очень популярной и демонстрирует вектор в Европу. Однако в то же время перед Украиной ставятся новые задачи, которые необходимо решить для дальнейшего участия в ЕС

  • Навіть за бездоганного нормотворення є загрози для безпеки

    Останнім часом фахівці відзначають, що правове регулювання відносин, які виникають у сфері охорони здоров’я, потребує наукової обґрунтованості, визначеності і системності. Як в Україні, так і в усьому світі, нині спостерігається значне підвищення уваги до прав людини у сфері охорони здоров’я. Що зроблено у цьому напрямку на законодавчому рівні, про які досягнення можна говорити, з читачами «Юридичної газети» поділилася президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» Ірина Сенюта.

  • Необхідно працювати над подальшим удосконаленням чинного законодавства у сфері захисту прав інтелектуальної власності

    Захист прав на інтелектуальну власність – явище, не дуже поширене на теренах України. Такого висновку можна дійти за результатами моніторингу ситуації із застосуванням норм права інтелектуальної власності. Хоча, поза всяким сумнівом, показники розвитку та застосування норм права інтелектуальної власності, порівняно з попередніми роками, є значно кращими.