«Юридична Газета» №19-20 (361-362) від 14 травня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Корпоративне управління в акціонерних товариствах

    Питання корпоративного управління в акціонерних товариствах після прийняття та набрання чинності Законом України «Про акціонерні товариства» не раз виносилося на громадське обговорення і зазнавало поступових змін.

  • Новації в системі оподаткування аграрного сектору

    Спроба законодавця оптимізувати пошук ефективного господаря земель сільськогосподарського призначення викликає серйозне занепокоєння в аграріїв, оскільки законодавчо не визначені чіткі методи і критерії, за якими буде провадитися такий відбір.

  • На прикладі «Інтерсплав проти України»

    Досить позитивним є той факт, що дедалі частіше практика Європейського суду з прав людини застосовується національним судами для вирішення судових спорів.

  • Позасудове врегулювання спорів

    Коли розмова заходить про вирішення спорів, більшість асоціює її з судовим розглядом та винесенням рішення як найдієвішим способом розв’язання конфліктів. За українським законодавством будь-яка особа (якщо інше не встановлено законом чи НПА України) має право передати спір до суду одразу після його виникнення, не звертаючись до опонентів, державних органів. Однак судовий процес – не завжди найефективніший спосіб вирішення суперечки.

  • Інвестиційний меморандум

    Наявність другої вищої освіти в сучасних юристів – не рідкість. Дійсно, значного поширення набуває отримання спеціальних фінансових знань, з огляду на популярність та значний попит на фінансово-правові послуги. Тож для задоволення потреб клієнта юристи й змушені отримувати другу фінансову освіту. Нині належний рівень фінансових знань є надзвичайно важливим для клієнтів, які прагнуть отримати якісну фінансову консультацію, що в дуеті з правовою стає досить сильним показником компетентності консультантів.

  • Створення нового правоохоронного органу для бізнесу

    Ще декілька тижнів тому в Інтернеті досить широко обговорювалося питання створення фінансової поліції, оскільки до журналістського середовища потрапили відомості про підготовку проекту закону, яким власне і створюється ще один вид правоохоронних органів.

  • Деякі аспекти показань потерпілого у кримінальному провадженні

    Чинний Кримінальний процесуальний кодекс України потерпілого відносить до сторони обвинувачення, адже на потерпілого покладається обов’язок доказати винуватість особи, яка вчинила кримінальне правопорушення.

  • Реєстрація громадських об’єднань

    Із 1 січня 2013 року набрав чинності новий Закон України «Про громадські об’єднання», який ще на стадії законопроекту зацікавив як спеціалістів, так і громадськість. Його прийняття мотивовано прагненням наблизити національне законодавство до європейських стандартів, витіснивши з нього складні та тривалі реєстраційні процедури, походи по безлічі кабінетів, величезний список необхідних документів і як наслідок – можливість для хабарництва на цих етапах.

  • Моральна (нематеріальна) шкода юридичних осіб

    На сьогодні тема є актуальною у зв’язку з тим, що Україна як демократична та правова держава прагне створити ефективну систему захисту прав та свобод будь-якої особи – як фізичної, так і юридичної. Нині в Україні інститут моральної (немайнової) шкоди посідає центральне місце серед зобов’язань з відшкодування шкоди, оскільки проблема її відшкодування стосується насамперед захисту абсолютних прав фізичних і юридичних осіб, які створюють у своїй сукупності основу цивільних правовідносин.

  • Україна в СОТ – «порушник спокою»?!

    16 травня 2013 року Україна святкуватиме п’ятиріччя з дня вступу до Світової організації торгівлі. За цей досить нетривалий час нашу країну неодноразово вже звинувачували у тому, що вона порушує свої зобов’язання в СОТ. Усе почалося із застосування 13% імпортної надбавки для цілей поліпшення платіжного балансу у 2009 році.

  • Обробка інформації за кордоном (outsourcing)

    Україна вже п’ять років поспіль є членом Світової організації торгівлі, однак на практиці українським підприємствам досить складно скористатися перевагами правил СОТ, щоб ефективно налагодити свої бізнес-процеси. Зокрема, сьогодні користується популярністю послуга аутсорсингу обробки інформації, у тому числі обробка такої інформації за кордоном.

  • Механізм вирішення спорів у рамках СОТ

    З приєднанням у 2008 році до Світової організації торгівлі (далі – СОТ) Україна стала стороною укладених у її рамках угод, однією з яких є Домовленість про правила та процедури вирішення спорів (Dispute Settlement Understanding). Відповідно, для України набрав чинності існуючий у СОТ механізм вирішення спорів.

  • Законодавство України на шляху до СОТ

    Світова організація торгівлі (англ. World Trade Organization, WTO) – це провідна міжнародна економічна організація, членами якої є 159 країн, на долю яких припадає понад 96% обсягів світової торгівлі; її функціями є встановлення правил міжнародної системи торгівлі й вирішення спірних питань між країнами-членами.

  • Сучасне ведення міжнародної торгівлі

    У наш час дедалі частіше лунають розмови про спрощення бізнес-процесів. Так, при реєстрації підприємства (за винятком акціонерних товариств) чи підприємця вже можна відчути певні технічні полегшення, що полягають у необхідності реєстрації лише в державного реєстратора за місцезнаходженням такого суб’єкта підприємницької діяльності, а подальші реєстраційні дії в органах Пенсійного фонду та податкової служби здійснюються автоматично.

  • Преступностьв Интернете

    Глобальная компьютеризация и распространениеИнтернета породила то, что сегодня наиболее частым способом передачи, обработки и хранения информации является передача и хранение информации в электроннойформе. Информация в соответствии с законодательствомУкраины –любые сведения и/или данные, которые могут бытьсохранены на материальных носителях или отражены в электронном виде.

  • Заборона пересилки дієтичних добавок

    Упродовж багатьох років компанії, які займаються дистанційними продажами дієтичних добавок на адресу фізичних осіб – резидентів України, не мали якихось суттєвих проблем із веденням свого бізнесу. Проте з кінця 2012 року деякі регіональні митниці почали відмовляти у пропуску дієтичних добавок через митний кордон на адресу фізичних осіб, з огляду на положення нового Митного кодексу України (далі – Митний кодекс), які нібито забороняють таку практику.

  • Війни за прибудинкові території

    Однією із найскладніших і водночас найважливіших проблем, що стримують створення та діяльність ОСББ в Україні, є неможливість отримати у власність чи постійне користування земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок та прибудинкова територія. Лише 5% ОСББ в Україні скористалися таким правом.

  • Відкриваймо Америку!

    Поки що використання нью-йоркських судів у міжнародному вирішенні спорів не набуло поширення, хоча конфіскація майна, судові заборони та інші забезпечувальні заходи й заслуговують на особливу увагу українських юристів з точки зору правозастосовної практики штату Нью-Йорк.

  • ІХ Облігаційний конгрес: тенденції року

    Попри недосконалість: діяльності фінансового ринку в Україні, надії не полишають гравців ринку. Дійсно, з огляду на сучасні потреби різних фінансово-промислових груп, зростає попит на експертів ринку фінансів та цінних паперів, оскільки завдяки використанню таких механізмів можна отримати додаткове фінансування чи залучити якісного інвестора.

  • Права інтелектуальної власності – під надійним захистом

    Упродовж 2012 року за результатами перевірок складено й направлено до суду 96 протоколів про адміністративні правопорушення, а у правопорушників вилучено 26,5 тис. примірників контрафактної продукції. Державними інспекторами служби інтелектуальної власності України проведено понад 100 нарад і робочих зустрічей, розглянуто десятки звернень і запитів представників органів виконавчої влади, депутатів різних рівнів, юридичних осіб та громадян. Про це та інше розповів Голова Державної служби інтелектуальної власності України Микола Ковіня під час брифінгу «Стан і перспективи системи захисту прав інтелектуальної власності в Україні».

  • VI Щорічна конференція юрисконсультів: обмін досвідом

    Що необхідно знати юристові підприємства у разі ухилення від сплати податків, з огляду на положення нового КПК, повідав радник ЮБ «Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери» Сергій Гребенюк.

Інтерв'ю

  • Потрібно повністю змінювати всю систему

    Незважаючи на постійне реформування митного законодавства, питання визначення митної вартості товарів залишається досить болючим у відносинах між імпортерами та митницею. Здебільшого компанії-імпортери, не погоджуючись з визначеною митницею митною вартістю товарів, оскаржують рішення митниці в судовому порядку.

  • Юриспруденція – чи не найдинамічніша складова галузей господарства

    Освіта – необхідний елемент при формуванні свідомості особистості, а в житті кожного юриста освіта посідає ключові позиції: саме в роки навчання відбувався вибір спеціалізації та практики, протягом періоду навчання формувались групи студентів, що в майбутньому стають партнерами провідних юридичних компаній.