«Юридична Газета» №16 (358) від 16 квітня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Законодавчі прогалини українського землеустрою

    Закон України від 04.06.2009 № 1443-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів», яким було ускладнене ведення агробізнесу та змінені правила використання земель сільськогосподарського призначення, набрав чинності ще 1 серпня 2010 року, проте дотепер бентежить землекористувачів.

  • Правова визначеність: реальність чи ілюзія?

    Оскільки податкова служба має звернутися до суду з питанням про визнання договору недійсним, то виникає питання, чи є вона належним позивачем у цивільному процесі у співвідношенні із обов’язками платника податків? На ці питання дає відповідь практика Європейського суду з прав людини.

  • Майбутні фахівці заявили про себе

    Добіг кінця Другий національний конкурс з міжнародного арбітражу серед студентів юридичних факультетів українських ВНЗ. Як повідомлялося раніше, цього року участь у конкурсі взяли ІМВ КНУ ім. Т. Шевченка, юридичний факультет КНУ ім. Т. Шевченка, Львівський національний університет, КНУ ім. В. Гетьмана, Юридична академія ім. Я. Мудрого, Києво-Могилянська академія, Інститут міжнародних відносин НАУ, Харківський державний університет ім. В. Каразіна.

  • Інтелектуальна власність та ціна лікарських засобів

    Українське суспільство подолало складний 20-річний шлях усвідомлення соціальної цінності інтелектуальної власності. Дискусії, що точилися на початку 90-х років щодо правової природи інтелектуальної власності, знаходилися у лещатах радянського розуміння значення та цінності інтелекту людини для суспільства.

  • Національний розвиток фармацевтичного права

    В останні роки ми є свідками бурхливого розвитку українського законодавства і системи права в цілому. Поряд із традиційними з’являються й нові правові утворення, значення яких виходить далеко за формат правових інститутів якоїсь однієї галузі. Це стосується податкового, транспортного, житлового, кооперативного та інших об’єднань правових норм.

  • Окремі злочини у сфері медичного обслуговування населення

    Одними з основних напрямів реалізації кримінально-правової політики в державі є криміналізація та декриміналізація діянь. Визнання певного суспільно небезпечного діяння злочином і включення його до Кримінального кодексу України називається криміналізацією. Водночас скасування злочинності діяння, що полягає у такій зміні кримінального закону, внаслідок якої дія або бездіяльність, які раніше визнавалися злочином, переводяться до категорії незлочинних, отримало назву декриміналізація.

  • Особливості державної реєстрації і реклами лікарських засобів

    До найбільш соціально важливих і витребуваних у суспільстві об’єктів цивільного обороту відносяться лікарські засоби, які становлять важливу складову вітчизняної системи охорони здоров’я. Лікарським засобам як об’єкту цивільного обороту притаманний спеціальний правовий режим, визначений особливими нормативними вимогами щодо створення, державної реєстрації, реалізації та реклами лікарських засобів з метою захисту прав та інтересів споживачів таких специфічних товарів.

  • Право на медичну інформацію

    Законодавство слугує фундаментом для побудови будь-якої сфери державного життя, у т. ч. й охорони здоров’я. Тематика удосконалення законодавства у сфері охорони здоров’я є однією з найбільш дискусійних і контраверсійних, перебуває під пильним поглядом науковців і практиків, правників і медиків, а подекуди стає запорукою політичних дивідендів.

  • Правове забезпечення фармацевтичного ринку

    Фармацевтичний сектор у сфері охорони здоров’я посідає провідне місце в національній економіці, оскільки є важливим сегментом внутрішнього ринку, забезпечує національну і оборонну безпеку країни, відрізняється великою наукоємною і розвинутою кооперацією. Фармацевтична промисловість включає в себе виробництво лікарських засобів та виробів медичного призначення, їх оптову і роздрібну торгівлю, спеціалізоване зберігання і розподіл (дистрибуцію) за допомогою налагодженої збутової мережі (аптеки, аптечні пункти тощо).

  • Примусове ліцензування фармацевтичних компаній

    Останнім часом на території України розгорнулися значні патентні «війни» у галузі фармакології, що характеризуються, з одного боку, бажанням виробників референтних (оригінальних) лікарських засобів захистити багаторічну працю та здобутки, а з іншого – намірами виробників генериків відвоювати свою частину фармацевтичного ринку за рахунок низької вартості ліків.

  • Регулювання аптечного бізнесу

    Останнім часом нормативні нововведення часто супроводжують аптечний бізнес. Як відомо, починаючи з набрання чинності Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, що затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31 жовтня 2011 р. № 723, доопрацьовувалися вже декілька разів. Чимало з цих змін стосувалися саме роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

  • Рецептурні брендблоки

    Просування лікарських засобів є невід’ємною частиною успішної діяльності фармацевтичних компаній. Компанії здійснюють просування своєї продукції за допомогою реклами, що може розміщуватися на телебаченні, в Інтернеті, у журналах і газетах, а також за допомогою інших маркетингових інструментів. Останнім часом для привернення уваги покупців також використовують так звані брендблоки. Брендблок являє собою підставку для упаковки товару, що дозволяє покупцеві зручніше його оглянути.

  • «Березнева традиція» навчальних семінарів з медичного права для суддів

    Упродовж останнього десятиріччя спостерігається стрімкий розвиток нового для України правового явища  – медичного права. Активізується зацікавлення цією галуззю численних науковців і практиків у сфері права й медицини, зміщення акцентів від громадсько-наукового інтересу до державного визнання ролі та значення цього науково-практичного напряму для системи охорони здоров’я і безпеки людини в медицині.

  • Як антимонопольні відомства досвідом обмінювалися

    У рамках діяльності Міжнародної робочої групи з питань ціноутворення на ринках нафти і нафтопродуктів створюється платформа, мета якої – обмін інформацією щодо того, які мотиви впливають на ціноутворення і як саме цей вплив відбувається.

  • Нереальність договору для цілей оподаткування

    З поширенням практики податкових органів донараховувати податкові зобов’язання та накладати штрафні санкції на платників податків, аргументуючи нікчемність та недійсність договору в силу його невиконання / безтоварності, постає питання щодо визначення кореня, причини цього «зла» та чи можливо з ним боротися. Мета цієї статті – дослідити законодавчі підстави, які надають податковим органам право покладатися на теорію нереальності договору при визначенні податкових наслідків для платників податків.

  • Фармацевтичне право в Україні: дискусійні питання

    ІІІ Щорічний форум з фармацевтичного права зібрав понад 100 юристів, які практикують в сфері фармацевтичного права, юрисконсультів фармацевтичних компаній, а також керівників та менеджерів спеціалізованих фірм для обговорення останніх змін e законодавстві та інших найгостріших і дискусійних питань галузі.

  • Комунікативні проблеми у великих і маленьких юридичних фірмах

    Не секрет, що питання внутрішньої комунікації поставлено на широку ногу хіба тільки в найбільших українських юридичних компаніях. Якщо ж говорити про середній сегмент і про так звані юридичні бутіки, легко виявити, що там внутрішні комунікації найчастіше нікому не ставлять у функціональні обов’язки. Тим часом, багато експертів у сфері юридичного бізнесу, включаючи Ірину Нікітіну, вважають, що підтримувати і розвивати бренд без уваги до внутрішніх комунікацій неможливо.

Інтерв'ю