«Юридична Газета» №14 (356) від 02 квітня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Сучасні судові експертизи

    До проведення експертиз рано чи пізно звертається кожен адвокат. Дійсно, саме результат експерта може надати повну картину подій, встановити особу злочинця чи надати можливість для подальшого встановлення цієї особи.

  • Деякі аспекти реалізації товарів і послуг в Інтернеті

    Сьогодні дедалі більше підприємців продають населенню свої товари та послуги за допомогою мережі Інтернет, що в свою чергу є зручним як для продавця, так і для покупця, оскільки перші досягають економічної вигоди за рахунок зменшення витрат на утримання реального місця торгівлі, а другі отримують значну економію часу та коштів на пошук необхідного товару та одержують його значно дешевше. З огляду на актуальність та розвиток електронної комерції, у цій статті мова піде про деякі аспекти, на які варто звернути увагу при укладені договорів при реалізації товарів чи послуг у зазначений спосіб.

  • Захист авторських і суміжних прав у мережі Інтернет

    Стрімкі темпи технічного прогресу та розвитку апаратних засобів дедалі частіше змушують нас звертатися до мережі Інтернет. На зміну бібліотекам, журналам і кінотеатрам приходять сервіси зберігання інформації, які змушують авторів шукати нові способи захисту своїх майнових и немайнових прав.

  • Захист патентних прав у сфері інформаційних технологій

    Загальновідомо, що патент має територіальний характер, тобто діє на території лише тієї країни, патентним відомством якої він виданий. На перший погляд все надзвичайно просто: патент України надає його власнику право забороняти використання винаходу лише на території України, патент США – лише на території США.

  • Ілюзія дотримання законодавства про захист персональних даних у цифровому середовищі

    Як відомо, в Україні з 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 року. Галузь інформаційного права України, а саме один з її інститутів, яким є інститут персональних даних, набула нових правових норм. Але, на жаль, не можна вважати задовільним встановлене Законом регулювання правовідносин, пов’язаних із персональними даними. Не надто вдосконалили цей Закон і зміни до нього, внесені законодавцем у лютому та листопаді 2012 року.

  • Нав’язана відповідальність за безпеку інформаційного простору

    Наше сьогодення невід’ємне від інформаційного різнобарв’я інтернет-простору. Майже всі ми щодня звертаємося до новинних ресурсів, інформаційних сайтів та інших поширених джерел зберігання інформації про події, явища, осіб та інші цікаві для нас теми. Інформаційне наповнення таких інтернет-ресурсів уже не залежить лише від волі та вподобань власників ресурсу чи редакції. Можливості інтернет-користувача дозволяють наповнювати ресурси власною інформацією.

  • Новини в українському Інтернеті

    Ми є свідками часу, коли новина одного видання (друкованого, телебачення або інтернет-видання) миттєво стає джерелом для інших видань. У сучасних засобах масової інформації України термін життя унікальної новини іноді становить лише 5 хвилин. Саме стільки часу достатньо редакторам або співробітникам ЗМІ для того, щоб вони, прочитавши новину, переписали її власними словами та розмістили у себе на ресурсі.

  • Право власності на результат творчої, інтелектуальної діяльності в мережі Інтернет: проблеми та перспективи

    Поширення використання мережі Інтернет в діяльності фізичних і юридичних осіб призвело до актуалізації проблеми захисту прав інтелектуальної власності на об’єкти творчої, інтелектуальної діяльності. Нині будь-яка особа, що має в розпорядженні цікавий матеріал і бажає його розмістити, може зробити це як на відомих інтернет-ресурсах, так і створюючи свій сайт, блог.

  • Спростування інформації у передвиборний період

    Під час передвиборних перегонів деякі ЗМІ помилково вважають, що для надання відповіді чи спростування недостовірної інформації суб’єкти виборчого процесу повинні довести факт недостовірності поширених відомостей. Але це не так. У передвиборний період застосовуються інші норми законодавства, які не потребують встановлення факту недостовірності.

  • Новели цивільного процесу в Україні

    Питання потрібно задавати не для того, щоб поставити відповідача на якесь уявне місце, як це роблять адвокати у процесі, питання мають бути конструктивними й поставленими з метою винайдення нових і вдосконалення вже існуючих підходів.

  • Нетривіальні підходи до захисту активів

    У зв’язку з постійною актуальністю питання захисту активів та легального зниження податків хотілося б описати інструменти, які рідше використовуються, але не менш ефективні та мають тенденцію до поширення. Внаслідок розширення поняття «ухилення від сплати податків» та «відмивання грошей» багато традиційних методів захисту активів та податкової оптимізації стають незаконними: використання сумнівних методів себе не виправдовує.

  • Нові підходи в супроводі податкових перевірок

    12 березня в лаунж-барі готелю InterContinental Kyiv відбулося засідання Комітету фінансів і права Клубу HOTELIERO. Тематика зустрічі зібрала у затишній залі як юристів, так і бухгалтерів, адже податкові перевірки єднають задіяні підрозділи подекуди ліпше за корпоративи.

  • Кіпр – світовий фінансовий центр

    Кіпр можна сміливо називати світовим фінансовим центром. Саме з цієї сонячної юрисдикції здійснюються інвестиції не тільки в Україну, а й у інші держави. Ні для кого не новина, що на сьогодні фінансова ситуація у банківському секторі Кіпру є далеко не найкращою.

  • Охороноздоровче право: реформа в дії

    Останнім часом фахівці відзначають, що правове регулювання відносин, які виникають у сфері охорони здоров’я, потребує наукової обґрунтованості, визначеності у напрямах і системності. Саме цим питанням була присвячена Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Концептуальні засади розвитку охороноздоровчого права та законодавства України про охорону здоров’я».

  • Чи потрібен взагалі Україні Закон «Про внутрішню торгівлю»?

    Як відомо, 21 лютого 2013 року, під час розширеного засідання Координаційної ради з питань розвитку малого та середнього підприємництва при Кабінеті Міністрів України розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України законопроект «Про внутрішню торгівлю» було розгромлено вщент, після чого документ було знято з розгляду і видалено з мережі.

  • Обговорення третейського судочинства

    6 березня 2013 року в приміщенні Київського регіонального центру Національної академії правових наук України у м. Києві відбувся круглий стіл на тему «Третейський розгляд – процесуальні аспекти, практика приведення до виконання рішень третейських судів та міжнародних арбітражів». У ході засідання учасники обговорили процесуальні аспекти третейського розгляду – від формування складу суду до винесення рішення, практику скасування рішень третейських судів та міжнародного арбітражу, застосування норм щодо визначення компетенції третейських судів та міжнародних арбітражів, порушень процедури, а також практику виконання рішень третейських судів та міжнародних арбітражів.

Інтерв'ю

  • Сьогодні вкрай необхідна модернізація законодавчої бази

    Проблема зростання рівня кіберзлочинності дедалі загострюється внаслідок розширення ІТ-галузі. І нормативне врегулювання цієї сфери не завжди встигає за розвитком технологій. З метою висвітлення окремих питань боротьби з кіберзлочинністю «Юридична газета» звернулася до керівника департаменту захисту інтелектуальної власності «Майскрософт Україна» Юрія Омельченка.

  • Рынок вынужден приспосабливаться к объективно существующим условиям

    Энергетика – отрасль хозяйства, требующая высоких теоретических и практических знаний, способствующих последующему получению энергии из естественных или искусственных систем. Об особенностях деятельности на рынке энергетики в Украине читателям «Юридической газеты» рассказал владелец компании «Арсенал-Т07» Эдуард Яковенко.