«Юридична Газета» №13 (355) від 26 березня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Банкрутство фізичної особи

    «Ви можете придбати у кредит техніку, меблі, предмети інтер’єру, одяг та інше». Саме такі оголошення ми могли найчастіше зустріти в банках та інших фінансових установах декілька років тому. Із початком світової фінансової кризи відбувся й крах споживчого кредитування. Більшість громадян, через зменшення заробітної плати, звільнення чи погіршення стану здоров’я стали не в змозі обслуговувати взяті на себе кредитні зобов’язання.

  • Захист прав забезпечених кредиторів у процесі

    Проблематика цієї статті є надзвичайно актуальною в українських реаліях, оскільки типовою є структура фінансування, коли кредит надається одній компанії групи, а інші компанії групи (майнові поручителі) забезпечують виконання зобов’язання за кредитним договором шляхом передачі майна в заставу чи іпотеку.

  • Необхідність та реальність упровадження

    Наслідки фінансової кризи спричинили велику заборгованість населення в Україні перед банками, кредитними спілками та іншими фінансовими установами. Усе це загрожує існуванню цих установ і спонукає їх вимагати повернення кредитів у не зовсім законний метод.

  • Новий Закон про банкрутство

    З огляду на складні та суперечливі положення законодавства України про банкрутство, а також у зв’язку з не завжди однозначною та послідовною судовою практикою у справах про банкрутство, питання щодо необхідності реформування та вдосконалення законодавства про банкрутство у професійних юридичних колах обговорювалося давно.

  • Нові горизонти

    Розвиток світової економіки призвів до того, що провадження суб’єктами господарювання здійснюється одночасно на території багатьох країн, тобто господарська діяльність все частіше має транснаціональний характер.

  • Окремі договірні правовідносини

    В умовах переходу до ринкової економіки значну роль відіграє договір, зокрема господарський договір. Роль і значення господарського договору у сфері господарювання зумовили підвищену увагу законодавця до порядку формування договірних зв’язків в економіці, у тому числі до регулювання порядку укладання господарських договорів.

  • Особливості погашення боргів підприємцем

    На сьогодні державна реєстрація припинення діяльності фізичної особи – підприємця регулюється нормами Цивільного кодексу України та Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців». Зазначені законодавчі положення передбачають два етапи процедури припинення діяльності фізичної особи – підприємця.

  • Податкові зобов’язання контрагентів

    Для того щоб встановити правомірність та ефективність включення до господарського договору положень, що зобов’язують контрагента «декларувати свої податкові зобов’язання шляхом своєчасної подачі в податкові органи звітності» або «в терміни, передбачені чинним законодавством, реєструвати податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних та надавати відповідні підтвердження такої реєстрації контрагенту», необхідно вивчити та проаналізувати поняття суб’єкта господарювання, господарської діяльності, господарських зобов’язань та порядок оформлення і здійснення договірних відносин, а також межі відповідальності сторін за невиконання договірних відносин, визначених та врегульованих чинним законодавством.

  • Про деякі аспекти договірної діяльності

    З кожним днем підприємства приділяють все менше часу для аналізу господарських договорів на незначні суми або тих, які укладаються для отримання певного дозволу. В результаті при виконанні умов таких договорів на практиці часто виникають проблемні моменти.

  • Правові аспекти та судова практика

    Діяльність фіскальних органів, яка спрямована на поповнення бюджету шляхом зменшення суми податкового кредиту по господарській операції, у результаті недобросовісних дій контрагента змушує суб’єктів господарювання впроваджувати нові методи правового захисту, спрямовані на мінімізацію цих ризиків, ще на стадії переговорного процесу.

  • Реформування господарського законодавства

    За останні роки можна було спостерігати посилені спроби Уряду України покращити інвестиційні умови в країні. Набрання чинності 19 січня 2013 року новою редакцією Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» стало, на думку багатьох експертів, вагомим кроком до реформування господарського законодавства.

  • Інвестиційний і бізнес-клімат в Україні очима влади та інвесторів

    З метою обговорення бізнес-клімату в Україні 12 березня було проведено круглий стіл з ініціативи Громадської організації «Ліга фінансового розвитку» за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

  • Отримати гроші на створення власної справи легко, але… з певними труднощами

    На минулому тижні прочитав статтю, в якій ішлося про те, що в Україні немає серйозних бізнес-проектів, на реалізацію яких можна було б сміливо виділяти кошти. Дійсно, певною мірою це так і є: розвиток власної справи обмежується торгівлею товарами широкого вжитку та продуктами харчування, і лише невеликий відсоток підприємців може зайнятись серйозними проектами. Питання розвитку бізнесу загалом можна звести і до фінансування серйозних проектів, проте далеко не завжди вітчизняним підприємцям відомі шляхи отримання коштів на розвиток власної справи.

  • Ліцензування імпортних ліків: паніка передчасна?

    1 березня 2013 року набрав чинності Закон України № 5038-VI «Про внесення змін до деяких законів України про ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт» про ліцензування імпортних ліків. Одночасно з цією подією громадськість влаштувала численні акції, з огляду на те, що, мовляв, це лобістський закон, покликаний збагатити чиновників за рахунок хабарів на додатковому ліцензуванні, який призведе до «значного підвищення цін на всі імпортні ліки, і в результаті прийняття якого деякі препарати взагалі зникнуть з аптечних полиць».

  • Из стажировки в Центре по борьбе с недобросовестной конкуренцией, Бад Хомбург, Германия

    Недавно удалось пройти стажировку в Центре по борьбе с недобросовестной конкуренцией (Wettbewerbszentrale), Бад Хомбург, Германия. Ознакомилась с работой древнейшей и сильнейшей немецкой институции по борьбе с недобросовестной конкуренцией inside-out, узнала, или точнее получила понимание, как борьба с недобросовестной конкуренцией работает в Германии, как нормы закона против недобросовестной конкуренции применяются на практике.

  • Реформування ринку електроенергетики України

    Цього разу законодавчі реформи досягли енергетичного ринку. Зокрема, нині в професійних колах активно обговорюється законопроект № 10571 «Про засади функціонування ринку електричної енергії України», який розроблено з урахуванням Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 12.03.2012 № 187/2012, статті 2 Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, ратифікованого Законом України № 2787-VI від 15.12.2010.

  • Платіжні системи і розрахунки

    Тенденції, проблеми та перспективи розвитку ринку платіжних систем і розрахунків в Україні, електронних грошей, а також питання кіберзлочинності обговорювали учасники II Міжнародної конференції: «Сучасні платіжні системи і розрахунки: нові тренди і технології-­2013», що пройшла нещодавно в столиці. Учасники заходу заслухали доповіді законодавців, регуляторів та операторів ринку. Організаторами конференції виступили: журнал «Банкиръ» (Україна) і Організація за демократію та економічний розвиток – ГУАМ за підтримки центральних банків Азербайджану, Молдови, Грузії, країн Балтії, а також громадських об’єднань професійних учасників ринку.

Інтерв'ю

  • Ситуація на юридичному ринку є відображенням загального економічного клімату

    Серед аграріїв і досі тривають дискусії щодо того, яким має бути сільське господарство України: переважно індивідуально-фермерським; вотчиною агрохолдингів; складатися з середнього розміру господарств; колективно-кооперативним; суто державним чи якимось іншим. Відповідь на це питання повинні дати не тільки аграрії, адже воно є стратегічним, чи то пак політичним, і стосується не лише юристів земельного права чи аграріїв, але й значно ширшого кола громадян.

  • Актуальність проблеми боротьби з кіберзлочинністю надалі лише зростатиме

    На сьогодні відбувається зростання рівня кіберзлочинності. Оскільки розслідування відповідних злочинів має йти в ногу з розвитком технологій, для цього необхідна належна нормативно-правова база. З метою отримання відповідей на нагальні питання щодо кіберзлочинності «Юридична газета» звернулася до заступника начальника Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС Леоніда Тимченка.