«Юридична Газета» №07 (349) від 12 лютого 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Деякі питання добровільного припинення прав оренди

    У сучасному господарському середовищі під впливом негативних факторів поточної світової рецесії або внаслідок інших причин у деяких компаній виникає потреба припинити права користування земельною ділянкою. Така необхідність може бути спричинена внутрішньою реорганізацією бізнесу, частковим продажем активів, певними попередніми домовленостями учасників проектів або іншими умовами поточної діяльності.

  • Нотаріуси як спеціальні суб’єкти реєстрації прав на нерухоме майно

    З 1 січня 2013 року діє новий порядок реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, встановлений Законом України № 1878 від 11.02.2010 р. Однак уже перший місяць дії нового порядку показав, що існують певні неврегульовані Законом ситуації, що призводить до створення додаткових перешкод при здійсненні правочинів з нерухомим майном.

  • Інновації податкового законодавства для власників житлової нерухомості з 2013 року

    Законом України від 24 травня 2012 року № 4834-VI внесено зміни до п. 1 розділу ХІХ «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України, якими передбачено, що податок на нерухомість буде запроваджено з 1 січня 2013 року. Незважаючи на те, що нововведення згідно зі ст. 265 ПКУ стосуватиметься далеко не всіх громадян, воно все ж таки викликало потужний резонанс і низку питань, на які ДПСУ відповідає у своїх роз’ясненнях лише опосередковано.

  • Іпотека: спірні моменти правозастосування

    На сьогодні ні в кого не викликає сумнівів необхідність іпотечного кредитування для фізичних і юридичних осіб, завдяки якому покупець може придбати бажаний об’єкт нерухомості в розстрочку, сплативши при цьому лише перший внесок та комісію банку. При цьому виникають проблеми щодо припинення договорів іпотеки за ініціативою іпотекодавця в разі зміни обсягу зобов’язання. На практиці зустрічається неоднакове застосування норм права судами різних інстанцій у даних правовідносинах.

  • У деяких регіонах кожен другий об’єкт не внесений до Державного реєстру речових прав

    З 1 січня 2013 року набрали чинності відразу декілька законів, кожен з яких без перебільшення можна назвати революційним у своїй сфері. Однак найбільше таких змін відбулося в сфері нерухомості, а особливо в земельній сфері. На мою думку, законодавча база певною мірою готова до нововведень. Чого, на жаль, не можна сказати про державні органи, програмне та матеріально-технічне забезпечення.

  • Радянська законодавча спадщина як чинник маніпулювання чиновниками житловою нерухомістю

    Оборудки чиновників київської влади з нежилими приміщеннями давно є на слуху, в результаті чого стають предметом обговорення громадськістю, у тому числі юридичною. Однак оборудки з житловим фондом відбувалися тихо та непомітно. При цьому широко використовуються застарілі норми радянського житлового законодавства.

  • Право на конституційне звернення

    В останні роки громадяни України, іноземці, особи без громадянства та юридичні особи все частіше реалізують своє право на конституційне звернення – письмове клопотання до Конституційного Суду України про офіційне тлумачення Конституції та законів України.

  • «Білі плями» чинного законодавства про іпотеку

    Протягом останніх років іпотечне кредитування набуло значного поширення в Україні, оскільки за надвисоких цін та низьких заробітних плат іпотека є чи не єдиним способом придбати собі у власність квартиру в новобудові.

  • Залог прав аренды земельного участка

    В течение длительного времени, а именно до 16 сентября 2008 года, когда был принят Закон Украины № 509-VI «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно содействия строительству», законодательство нашей страны прямо не предусматривало возможность передачи в залог имущественных прав, вытекающих из договора аренды земли (земельного участка), в частности права аренды.

  • Технічна інвентаризація об’єктів нерухомого майна в 2013 році: зміни, що відбулися, та перспективи

    Коротка абревіатура «БТІ» відома в Україні всім, хто так чи інакше мав справу із нерухомістю. При цьому знайдеться, мабуть, небагато людей, які були б цілком задоволені роботою цієї організації та загалом процедурою технічної інвентаризації об’єктів нерухомості

  • Толерантність у правовому житті сучасної України

    Слово «толерантність» вживається настільки часто, що необхідність теоретичного осмислення цього поняття здається зайвою. Але досить навіть поверхневого погляду на літературу, присвячену цій проблемі, аби зрозуміти: у сучасних дослідженнях немає ні загальної лінії в осмисленні самого поняття, ні єдиного погляду на його зародження і розвиток.

  • Реформа сфери нерухомості: покращення настало?

    Численні законодавчі зміни та нововведення, якими охарактеризувався новий 2013 рік, не оминули і сферу нерухомості. Однією з найсуттєвіших таких змін з упевненістю можна назвати новий порядок державної реєстрації прав та обтяжень нерухомого майна. Відтепер останній визначається нормами Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень», який Міністерству юстиції вдалося провести під соусом реформи та модернізації сфери нерухомості

  • Кіберзлочинність в Україні: тенденції, статистика, протидії

    Як свідчить статистика, в останні роки українці дедалі частіше купують товари онлайн, щодня працюють із банківськими рахунками на персональному комп’ютері, здійснюють платежі через сучасні технологічні пристрої, як то планшети чи смартфони. Зрозуміло, чому такі інтернет-послуги набувають стрімкого поширення, адже це зручно та набагато швидше, аніж вистоювати черги та заповнювати численні папірці в банківських установах

  • Чи є майбутнє в коньяку?

    З огляду на те, що до проведення вказаних переговорів Україна розраховувала зберегти за собою право використовувати географічні назви під час виробництва виноробницької продукції для внутрішнього ринку та експорту до країн, що не входять до Євросоюзу, з метою чого до Закону України «Про виноград та виноградне вино» був введений, у тому числі, термін «коньяк України», така «перемога» вважається сумнівною.

  • Розвиток конкурентного законодавства в Україні

    Розпочалося дійство, як фантазійна кінострічка, із вступного слова про відчайдушні темні часи, які, як відомо, потребують відчайдушних рішень. Те, що цілі в Антимонопольного комітету глобальні, здається, було зрозуміло ще тоді, коли почалися глобальні дослідження українських ринків, деякі з яких тривають і досі, а от те, що глобалізм цей налаштований не на штрафи, а на добробут громадян, для декого, певно, виявилося сюрпризом.

  • Особливості реєстрації прав на земельні ділянки в Україні після 1 січня 2013 року

    Про новації у сфері нерухомості говорять досить тривалий час, проте про практику застосування нових норм сьогодні чуємо не так уже й часто. Утім, минув лише місяць від набрання чинності нормами законодавства, тож практика, звичайно, ще не набула достатніх темпів.

  • Захист особистих даних користувачів у мережі Інтернет

    Сучасна людина вже майже не уявляє свого життя без Інтернету. Останні півстоліття інтернет-трафік збільшується в геометричній прогресії, а мобільний інтернет-трафік подвоюється щодня. Таким чином, з кожним днем Інтернет помалу стає невід’ємною частиною суспільства, забезпечуючи мережеві з’єднання між людьми, процесами, даними і фізичними об’єктами.

Інтерв'ю

  • Справжню користь компанії приносять ті люди, які працюють безкоштовно

    Письмовий трудовий договір є дієвим засобом для встановлення більш збалансованих правовідносин між працівником і роботодавцем порівняно з чинним трудовим законодавством. Захист працівника – це не лише пережитки Радянського Союзу; європейське законодавство теж спрямоване на такий захист.

  • Хочеться започаткувати єдиний досвід, практику реєстрації того чи іншого об’єкта

    З набранням чинності новим законодавством у сфері реєстрації прав на нерухоме майно частину повноважень у здійсненні реєстраційних дій було передано нотаріусам. На сьогодні залучення нотаріусів до безпосередньої участі в реєстраційних діях стало потребою ринку. Справді, для здійснення, здавалося б, елементарних правочинів з нерухомістю люди змушені були вистоювати в чергах, аби оформити потрібні документи.