«Юридична Газета» №06 (348) від 05 лютого 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Позитивні зміни для роботодавців полягають у зменшенні фінансового навантаження

    5 липня 2012 р. Верховною Радою України прийнято Закон «Про зайнятість населення» № 5067-VI, який набирає чинності 1 січня 2013 року. Прогнозованим результатом прийняття вказаного Закону є сприяння поліпшенню ситуації на національному ринку праці, стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць, тому нововведення розглядатимемо саме в цьому аспекті.

  • Інвестиції та тонкощі їх оподаткування

    Останнім часом дедалі частіше в Інтернеті та з телеекранів нам розповідають про інвестиційний клімат в Україні, його поліпшення або погіршення (залежно від джерела такої інформації). Але з таких джерел зовсім не зрозуміло, як саме проходить процедура оподаткування інвестицій, що є, в свою чергу, невід’ємною частиною такого процесу, яку необхідно враховувати.

  • Інвестиції у вітчизняну енергетику: перспективи і нинішній стан

    Енергетичний сектор – один з найважливіших в економіці будь-якої держави. Такого висновку доходило багато людей, які пам’ятають «малоенергетичні» вечори 90-х років, коли годинами електроенергія була відсутньою і населення міст та сіл «чаклували» над енергетичним забезпеченням власної оселі.

  • Іноземні інвестиції в Україні

    Чинне українське законодавство з оподаткування не надає будь-яких значних переваг іноземним компаніям чи фізичним особам – інвесторам перед українськими інвесторами

  • Оновлений «зелений» тариф: додаткове зелене світло для альтернативної енергетики?

    За повідомленнями інформаційних агентств, у Сполучених Штатах та Великобританії розгортаються чергові скандали навколо низки об’єктів альтернативної енергетики, що свого часу користувалися значними державними субсидіями в їх спорудження та розвиток та які буквально збанкротували

  • Паспортизация энергетической эффективности зданий

    Комитет по вопросам строительства, градостроительства и жилищно-коммунального хозяйства Верховной Рады Украины поддержал законопроект Кабинета Министров «Об энергетической эффективности жилых и общественных зданий»

  • Політика стимулювання використання відновлюваних джерел енергії

    Політика стимулювання використання відновлюваних джерел енергії (далі – ВДЕ) та енергозбереження в ЄС ґрунтується на чотирьох основних механізмах: 1 – ринкова вартість традиційних енергоресурсів (іноді включення додаткових «понадринкових» податків на їх вартість), 2 – «зелені» тарифи на електроенергію з ВДЕ, 3 – субсидування кінцевому споживачу купівлі обладнання для використання ВДЕ і для енергозбереження, 4 – діючі державні програми розвитку цих секторів.

  • Проблематика та стан інвестування

    «За даними Держкомстату, обсяг внесених з початку інвестування в економіку України прямих іноземних інвестицій на 1 липня 2012 року становив $52426, 7 млн, що на 4,7% більше за обсяг інвестицій на початок 2012 року, і з розрахунку на душу населення становить $1151, 6» [1]. «Практично три чверті опитаних (73%) не бачать жодних позитивних зрушень в інвесткліматі за останні три місяці» [2].

  • Ризики введення вимоги щодо місцевої складової в Україні

    Ще до прийняття нового Закону про «зелений» тариф № 5485-VI більшість експертів вважали існуючі вимоги до місцевої складової обладнання, матеріалів і послуг об’єктів, що претендують на отримання «зеленого» тарифу, невиправдано високими: 30% для проектів, що впроваджуються з 2013 року, та 50% – починаючи з 2014 року

  • Розвиток ринку цінних паперів в Україні – питання культури населення

    За оцінками експертів, на руках українців зберігається десь від 40 до 60 млрд доларів США, що яскраво засвідчує неефективну діяльність української держави на ринку цінних паперів, за якої пільгове оподаткування доходів інвесторів фактично підтримує життя напівживої індустрії вітчизняного спільного інвестування

  • Українська енергетика в 2012 році

    За останні декілька років, і особливо в 2011–2012 рр., Україна зробила серйозні кроки в напрямку реформування енергетичного сектору. Приватизація в енергетиці, варіанти участі у видобутку паливно-енергетичних ресурсів, приєднання до Енергетичного співтовариства та стимулювання «зеленої» енергії мали б привернути інтерес інвесторів до українського енергетичного ринку.

  • Фінансування приєднання до електромережі електростанції, що працює на енергії з відновлювальних джерел

    З моменту прийняття Закону України «Про альтернативні джерела енергії» минуло майже 10 років. Проте інтерес до відновлювальної енергетики серед інвесторів з’явився лише у 2008 році, коли було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення «зеленого» тарифу»

  • Транскордонне банкрутство

    Набрання чинності 19 січня новою редакцією Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі – Закон про банкрутство) викликало чимало коментарів та обговорень.

  • Зустріч експертів у сфері конкурентної політики

    Розвиток співпраці з Організацією економічного співробітництва й розвитку (далі – ОЕСР) та набуття Україною повноправного членства в ОЕСР є одним із пріоритетів зовнішньоекономічної політики України та системним фактором розвитку національної економіки

  • Щодо підготовки фахівців з фінансового моніторингу

    Темою обговорення на прес-конференції, що відбулася в Києві 22 січня, став проект рішення Нацкомфінпослуг «Про затвердження Положення про навчання працівників, відповідальних за проведення фінансового моніторингу», що викликало неоднозначну реакцію на ринку фінансових послуг.

  • Кримінальний процес-2013

    Як відомо, з початком 2013 року набрало чинності чимало нових нормативно-правових актів, що регулюють різноманітні сфери нашого життя. Утім, певно, жоден з них не зможе позмагатися в обговоренні та суперечливості норм з новим Кримінальним процесуальним кодексом (далі – КПК), за нормами якого Україна почала жити з 20 листопада минулого року

  • Рішення Європейського суду у справі «Олександр Волков проти України»

    Визнаємо, що вже доволі тривалий час ми не мали можливості досліджувати такі насправді фундаментальні приклади практики Європейського суду з прав людини, як щойно оголошене рішення у справі «Олександр Волков проти України» (Case of Oleksandr Volkov v. Ukraine). Причому, незважаючи на ту обставину, що рішення це ще не набуло статусу остаточного, його доцільно уважно вивчати вже тепер, оскільки сформульовані висновки Суду є надзвичайно важливими й корисними для українського суспільства в цілому та представників правничої громади України зокрема, враховуючи можливості врахування та застосування відповідних позицій у діяльності, спрямованій на захист прав, свобод та інтересів осіб.

  • Щодо діяльності НКЦПФР

    Уже стало доброю традицією щомісячне проведення прес-конференцій Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (далі – НКЦПФР). Костянтин Кривенко, член НКЦПФР, розповів про зміни у поданні звітності, що набирають чинності з нового року, зокрема вводиться система електронної звітності. Як повідомив пан Кривенко, уже закінчено тестування приймачів НКЦПФР та з 1 січня система готова приймати звітність від учасників фондового ринку в новому форматі.

  • Невиконання нормативних приписів при реєстрації лікарських засобів

    Так, 22 січня у прес-центрі інформаційної агенції «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція громадських організацій «Союз споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення» і «Асоціація інвалідів розсіяного склерозу» на тему «Від кого залежить здоров’я тисяч хворих на розсіяний склероз?».

  • Історія адвокатури України

    Минулого року Асоціацією адвокатів України було оголошено про проведення Всеукраїнського конкурсу письмових робіт серед студентів та аспірантів – істориків та юристів – на тему: «Адвокатура України: історія і сучасність». І вже 25 січня цього року було проведено круглий стіл на зазначену тематику, метою якого стала організація наукової дискусії серед провідних фахівців щодо аналізу історії української адвокатури, використання кращих традицій української адвокатури для виховання нового покоління українських адвокатів та прищеплення поваги у громадян нашої держави до адвокатської професії.

Інтерв'ю