14 червня 2016, 16:33

Ключові потенційні зміни щодо професійних прав та гарантій адвоката

Опубліковано в №24-25 (522-523)

Денис Бугай
Денис Бугай «VBpartners» партнер-­співзасновник, керівник практики White-­Collar Crime, президент Асоціації правників Украї­ни

Ефективність роботи адвоката у кримінальному процесі прямо залежить від обсягу наявних у нього прав. Змагальність та рівність учасників кримінального провадження є ключовим принципом кримінального процесу. Кожен адвокат може підтвердити, що в українських реаліях змагальність – це лише декларація.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Одна з причин – відсутність достатніх прав та гарантій адвокатської діяльності. Наші процесуальні можливості не еквівалентні можливостям слідства.

Адвокати не мають доступу до інформації, необхідної для ведення справи. Досі є випадки не допуску адвоката до затриманого, а іноді навіть арештованого клієнта. Наші опитування свідків не сприймаються як доказ, ми досі не можемо призначити експертизу, якщо не захищаємо підозрюваного. Адвокатська таємниця не є абсолютною, як цього вимагають загальновизнані міжнародні стандарти. Наші розмови з клієнтом не лише прослуховуються, а навіть використовуються як підстава для зміни запобіжного заходу щодо нашого підзахисного.

Концепція судової реформи передбачає зміни у законодавстві щодо адвокатури. Робочою групою при Раді з питань судової реформи підготовлено законопроект про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Адвокатура отримала шанс на отримання комплексних змін щодо наших прав та гарантій.

Яким чином законопроект бачить підсилення прав та гарантій адвоката?

Посилення професійних прав:

1. Збирання доказів будь-якими не забороненими способами та засобами.

Наявність такої норми-принципу дає широкі можливості. Фактично, проект встановлює, що під час збору доказів адвокат обмежений лише прямими заборонами (наприклад, вчиняти негласні дії). Цей принцип також фактично встановлює, що всі зібрані адвокатом матеріали мають доказову силу.

2. Фіксування адвокатом будь-яких процесуальних дій будь-якими не забороненими засобами без отримання додаткових дозволів.

Можливість технічної фіксації надасть змогу формування ефективної доказової бази й оскаржувати висновки слідства, які іноді спотворюють реальні факти, події та показання осіб.  

Звертаємо увагу, що це право розповсюджується не лише на судові процеси та слідчі дії, а й на інші дії (засідання державних комісії, розгляд представниками держави заяв тощо).

3. Ідентифікований доступ до всіх державних реєстрів (у тому числі до ЄРДР) та автоматизованої системи документообігу суду.

Фактично, адвокати отримують доступ до всіх державних реєстрів, окрім тих, що містять державну таємницю. Слід зазначити, що мова йде про повний доступ до інформації, що міститься у реєстрах, а не лише відкритої її частини, що є у загальному доступі. Ідентифікація буде забезпечуватись шляхом «видачі» електронного ключа, що виключить несанкціонований доступ «під виглядом адвоката» та зловживання адвокатами зазначеним правом.

4. Безперешкодний доступ до клієнта та проведення з ним конфіденційних зустрічей у будь-який час та у будь-якому місці.

Досі трапляються непоодинокі випадки «переховування» правоохоронцями клієнта від адвоката та перешкоджання їх зустрічі. Улюблений інструмент – затримати клієнта у п’ятницю вечері, а на понеділок – вже розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу. Такий сценарій виключає можливості адвоката поспілкуватися з клієнтом та, відповідно, надати належну правову допомогу. Режим роботи СІЗО побудований таким чином, що адвокат не може отримати доступ у потрібний та зручний для нього час.

Це право (безперешкодний доступ) надасть право адвокату потрапляти до приміщення поліції, прокуратури, СБУ, ІТТ та СІЗО, якщо там знаходиться його клієнт. Розуміємо, що для повної реалізації необхідно внесення змін до відомчих інструкції пенітенціарної системи.

5. Право брати участь у будь-яких слідчих діях, участь у яких бере клієнт або які проводяться стосовно клієнта, незалежно від стадії проведення.

За таким складним формулювання криється можливість клієнта під час будь-якої комунікації з правоохоронцями завжди мати адвоката поруч, незалежно від його (клієнта) процесуального статусу.

Ця норма також фактично дозволяє адвокату бути присутнім при вчиненні слідчої/процесуальної дії навіть за відсутності клієнта. Наприклад, при розгляді клопотання про доставку клієнта до суду з метою обрання запобіжного заходу.

Крім цього, це має покласти кінець практиці не допуску адвокатів на обшуки офісів/приміщень їх клієнтів.

6. Отримання інформації на адвокатський запит. На жаль, наразі законопроект не відповідає очікуванням адвокатів. 

На сьогодні інструмент адвокатського запиту фактично не працює. Застереження у чинній редакції нашого профільного закону, що на запит надається вся інформація, крім інформації з обмеженим доступом, робить безперспективним направлення такого запиту. Власник інформації самостійно визначає, що таке інформація з обмеженим доступом та, відповідно, має всі можливості приховувати її від адвоката.

Необхідно прибрати це обмеження, ми маємо отримати еквівалентне право, як у наших процесуальних опонентів, щодо отримання інформації.   

Посилення гарантій:

7Здійснення будь-яких заходів забезпечення кримінального провадження, оперативно-розшукових заходів чи слідчих дій щодо адвоката можливе лише у провадженні, в якому адвокат особисто підозрюється у вчинені злочину.

Таким чином, після впровадження новели, виключається можливість проведення обшуку в офісі адвоката, отримання тимчасового доступу до речей та документів адвоката в межах кримінальних проваджень, у яких адвокат не є підозрюваним. Це покладе край «походам» слідчих до наших офісів з метою отримання доказової бази проти наших клієнтів. 

  8. Проект передбачає абсолютну заборону збору інформації про спілкування між адвокатом і клієнтом та її автоматичне знищення у випадку такої фіксації.

Таким чином, правоохоронці втрачають мотивацію здійснювати слідкування та прослуховування адвокатів, оскільки така інформація не матиме жодної юридичної сили.  

Докази отримані під час здійснення заходів забезпечення кримінального провадження, оперативно-розшукових заходів або слідчих дій стосовно адвоката не можуть бути використані в якості доказів обвинувачення. Тобто обшук та вилучення доказів у адвоката не матиме жодної юридичної сили для обвинувачення його клієнта.

Розуміємо, що для повноцінного впровадження цих змін не достатньо змінити лише Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Необхідна повна кореспонденція норм законопроекту зі статтями процесуальних кодексів. Для того щоб розпочати процес підсилення наших прав та гарантій, ми маємо отримати зміни до нашого профільного закону.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати